Римокатолическата общност предостави храм на Българската православна църковна община в Щутгарт, в който да се извършва редовно богослужение, съобщи "Стандарт".

Радостта на всички членове на общината е неописуема. Лично кириархът на епархията - Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, дойде да сподели тази радост по покана на енорийския свещеник прот. Сергей Ненов. Той бе придружен от протосингела на епархията архимандрит Атанасий (Султанов). В богослужението на 12 ноември 2017 г. взе участие и свещеникът Васил Бечевски от БПЦО "Св. Петка Търновска", Манхайм.

В своята проповед митрополит Антоний накратко преразказа литургийния евангелски пасаж според Евангелието на Лука, в който се разказва притчата за милостивия самарянин. Той припомни колко важно е за нас, християните, да виждаме във всеки човек творението Божие и според силите си, както ни учи и самият Спасител, да му помагаме, особено когато е в беда, независимо от неговите религиозни, политически и други принадлежности. Прот. Сергей Ненов благодари на митрополит Антоний за топлите слова и пастирската визита. Отец Сергей призова вярващите да бъдат единни в молитвите си и да молят Бог да укрепва делото за утвърждаване на българската църковна община в Щутгарт.

След светото богослужение всички седнаха на приготвена от енориашите братска трапеза, където архиереят и духовниците разговаряха с миряните на различни теми от духовно естество.

Българската православна църковна община "Св. св. Кирил и Методий" е основана на 19 май 1982 г. от 25 сънародници, някои от които членове на Българо-немското дружество в гр. Щутгарт. От 01.10.2017 г., след повече от 30 години след основаването си, БПЦО "Св. св. Кирил и Методий" в гр. Щутгарт има постоянен храм, в който всяка неделя и на по-големи празници се служи света Литургия.

Председател на общината е свещеник Сергей Ненов, който беше въдворен в Щутгарт на 24.01.2015 г. от Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний. Днес БПЦО "Св. св. Кирил и Методий" наброява над 200 членове и приятели.