Производители на домашна ракия се събраха на протест преди обяд пред сградата на Народното събрание, съобщи БНТ. С плакати: „Искаме прилагането на евродирективата към домашната ракия“, „Ден година храни казан от мъка и вируси ни брани“ хората защитаваха правото си да варят ракия на през цялата година.

Сред плакатите на протестиращите бе: "Не потъпквайте българските традиции заради пари". С аплодисменти към депутатите, протестиращите изразиха своето недоволство към приетия закон за пунктовете за изваряване на ракия.

Според собствениците на казани за варене на ракия оправданието на правителството, че такива са исканията на ЕС, не са основателни.

Ограничението да се вари до 500 литра и да се работи по 6 месеца в годината, е безпочвено и в него няма никаква логика, твърдят производителите на домашната скоросмъртница. Протестиращите смятат, че новите правила ще увеличат нелегалното производство на ракия и че по този начин се насърчават единствено монополните организации.

"Зад цялата тази работа стоят големите монополи, които смятат, че ако закрият всичките тези пунктове за варене на ракия едва ли не ще продават много повече. Основната цел на днешния протест е, тъй като вече има внесен законопроект, да бъде възстановено старото положение. Това нещо се бави 6 месеца. Хората не могат да работя, принудени са да си разбиват съоръженията, да си режат казаните, което е безумие", обясни производителят Петко Събев.

Друг производител на ракия обобщи исканията на протестиращите: "Нашите искания са да си работим 12 месеца в годината, както живеем и общата вместимост на казаните да бъде 1000 литра".