Хората трябва да ограничат деструктивното удоволствие в себе си и да приемат реалния живот с реалните граници, а не да ги атакуват непрекъснато. Това обясни в сутрешния блок на БиТиВи психоаналитикът д-р Огнян Димов за отношенията в семейството.

По думите му агресията се акумулира още от детството и с първите отношения и връзки се засилва. Всеки носи агресия в себе си, десруктивното начало и импулси, желанието да се самонаранява.

За да няма агресия, първо трябва да разговаряме със себе си, да разговаряме с партньора до себе си и с детето си. Когато спре разговорът, започва агресията, призна психоаналитикът.

Много хора влизат като роби в едни отношения. Това ни доставя някаква особена наслада, защото преповтаряме части от своето минало, обясни Димов и посочи, че в семейството има много агресия, за която ние не говорим и не сме свикнали.

Според него обичта също е вид форма на агресия, която понякога преминава определена здравословна граница. Ние не мислим, когато започваме отношения, и каква връзка искаме. Ако можем да погледнем партньора през очите на детето - да мислим за себе си като партньори, а не като любов, подчерта д-р Димов.