Компаниите "Brum", "Hobo" и "Lime", предоставящи услугата за ползване на електрически тронетки в столицата, призовават за подобряване на културата на движение по пътищата и за изграждане на подходящата инфраструктура, а не каските да бъдат задължителни при ползване на тези превозни средства.

За това настояват трите компании в открито писмо до транспорния министър Росен Желязков, до вътрешния министър Младен Маринов и до председателя на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" Малина Крумова.

И в Берлин се ядосаха на тротинетките

И в Берлин се ядосаха на тротинетките

Състоя се първият протест против тротинетките...

Те вярват, че това е практична стъпка, която ще даде най-добри резултати в дългосрочен план. Тяхното споделено мнение е, че задължаваща, а не препоръчителна законова мярка като носенето на каска, би забавила и дори спряла подема на велосипедите и индивидуалните електрически превозни средства в дяла на всички пътувания в града.

Компаниите за предоствянето на електрическите тротинетки иначе приветстват усилията на властта да въведе механизми за регулиране на ползването на електрически тротинетки, както и да спомогнат за правилното развитие на все по-популярните природосъобразни методи на придвижване.

Тротинетките забранени по тротоара; Арестуват над 400 коли на ден в София

Тротинетките забранени по тротоара; Арестуват над 400 коли на ден в София

Кметът на Несебър 2 ч без белезници - закле се и разплака стотици

Конкретните според тях предложения относно дефиниция на индивидуално електрическо превозно средство, светлинни устройства и правила за движение по пътищата биха допринесли за бъдещето развитие на алтернативната мобилност, както и за сигурността на водачите.

За безопасното използване на тротинетките хората, желаещи да ги ползват, трябва да имат навършени 18-години, да носят каска удостоверен стандарт на качество, да не са употребявали алкохол и да проверяват изправността на тротинетката преди да се качат на нея, както и да се уверят, че светлините, колелата и спирачките са в изправност.

Тротинетките ще се третират като велосипедите

Тротинетките ще се третират като велосипедите

Това заяви Малина Крумова от Агенцията по безопасност на пътищата

Компаниите за предоставяне на електричеките тротинетки все пак отчитат, че от навлизането им на пазара в София през лятото, тротинетките бързо се наложиха като предпочитан начин за лесно и сигурно придвижване в града. До днес потребителите на трите компании са осъществили над 150 000 пътувания. За този период не са регистрирани фатални инциденти и за това те целят стастиската да остане позитивна и в бъдеще.

В заключение те заявяват, че използването на електрически тротинетки като алтернативен начин на транспорт оказва положителен екологичен ефект върху въздуха в София. Мисията на "Brum", "Hobo" и "Lime" е именно предоставяне на алтернатива на автомобилното придвижване, която е все по-популярна. Данните индикират, че близо 1/3 от всичките им потребители са използвали електрическа тротинетка, за да заменят пътуване, което иначе биха направили с кола.

11 катастрофи с е-тротинетки са станали за седмица в София

11 катастрофи с е-тротинетки са станали за седмица в София

Мерките на отговорните институции са "противоречиви и безразсъдни" според Института за пътна безопасност