Проекти за корабоплаването по Дунав заплашват биоразнообразието по реката. Това обявиха на среща с медиите представители на организацията WWF, на която бяха представени резултатите от  българо-румънската експедиция по крайбрежието на река Дунав за наблюдение на застрашените птичи колонии, които населяват крайречните влажни зони.

Най-голямата заплаха не само за птиците, за рибата, но и за други елементи от екосистемата на Дунав е именно корабоплаването, посочи Иван Христов, ръководител програма "Води" на WWF в България. Той изтъкна, че това не е известен и популярен сред обществото проблем, но е риск, който заплашва сериозно биоразнообразието по течението на реката. Това, което ни притеснява, е подходът на тези проекти, отбеляза Христов, посочвайки, че те се обсъждат на парче, а не в цялост и по този начин се изпуска общият негативен ефект, произтичащ от тях.

По думите му повечето от проектите приемат, че река Дунав трябва да служи за корабоплаване точно при настоящите условия и съответно се търси как това трябва да бъде реализирано. Като част от тях се предлага затварянето на странични ръкави на реката - там, където има острови, изграждане на бетонни прагове, укрепителни съоръжения. Всичко това ще доведе до необратимо вдълбаване на реката, обясни Христов и прогнозира, че резултатът ще е край на съществуването на голям брой биоорганизми. Залагат се параметри за този корабоплавател канал, които не са подходящи за долното течение на река Дунав, подчерта той.

За да не се случи това, е необходимо корабите да се нагодят към реката, а не реката към корабите, поясни той. По думите му е важно да се прецени докъде може да се въздейства на реката, така че тя да остане река и да запази функцията си.

Кораби винаги е имало и ние сме против корабите, изтъкна Христов, коментирайки обаче, че в случая става въпрос за интереси на големи компании, които лобират за реализирането на подобни проекти. Самите намерения за подобряването на корабоплаването на реката според представителите на WWF няма да са от съществена икономическа полза за страната ни. По думите на Христов става въпрос предимно за големи транзитни кораби, които ще изпълнява курс до Холандия и от които страната ни ще има минимален интерес. За нас ще остане унищожената природа и това, че няма да има риба и птици по Дунав, обясниха от WWF.

Друг проблем, които отбелязаха от природозащитната организация, е изключително ниското ниво на реката, регистрирано по време на експедицията. Броят на регистрираните птици е най-малкият в сравнение с преброяванията през 2006 и 2010 г. Основната причина за това е твърде ниското ниво на река Дунав, коментира д-р Петър Шурулинков, орнитолог от БАН. Понижението в числеността е най-силно при гривестата, нощната и малката бяла чапла. От друга страна експедицията отчете увеличаване на общия брой на големия корморан, сивата чапла и лопатарката.

Когато нивото на Дунав е толкова ниско, липсва вода в крайбрежните блата и птиците няма къде да гнездят. Ако това е инцидент, няма да има проблеми в дългосрочен план. Ако обаче намаляването на нивото на Дунав е дългосрочно, тогава и последиците ще бъдат сериозни, обясни Иван Христов.

Според него, една от причините за дългосрочното намаляване на нивото на Дунав би могла да бъде именно планираното разширяване на речното дъно с цел улесняване на преминаването на товарни кораби. За да предпази втората по големина европейска река от превръщането й в плавателен канал с всички произтичащи от това неблагоприятни последици за природата, WWF предлага през Дунав да преминават специално предназначени за дълбочината му плавателни съдове, заради които няма да се налага да се удълбава дъното на реката.

Нужна е цялостна оценка за капацитета на Дунав, въз основа на която да бъдат разработени по-нататъшните планове за корабоплаване, изтъкна Христов.

Сред резултатите от съвместната експедицията от организацията посочиха, че за първи път е осъществено преброяване на всички колонии на брегови лястовици по българския и по румънския бряг. Регистрирани са общо над 12 000 дупки на брегови лястовици, а очакваният брой на гнездещите двойки е около 9000-10 000

Регистрирани са и многочислени колонии на речни и белочели рибарки и на дъждосвирци по много от пясъчните коси в реката, образували се поради твърде ниското й ниво.

Осъществено е подробно преброяване на гнездовите двойки на речния дъждосвирец в речното корито, като установената численост на вида в изследвания участък надхвърля 100 двойки. От WWF изтъкнаха, че експедицията заедно с румънския екип е била изключително ползотворна и допълниха, че се надяват на подобни проекти и в бъдеще.