Дискусионен клуб за социална и местна политика към БСП сигнализира РИОСВ за десетки незаконни сметища на територията на столична община.

От 1998 г. досега сумите за почистване на София са се увеличили три пъти, а извозваният отпадък е нараснал само с 50%, информира Николай Белалов.

По думите му от боклука на София е „лапкано и папкано".

Ние считаме, че общината целенасочено не санкционира нерегламентирани сметища, посочи той. Белалов допълни, че не се изгражда и заводът за боклук, строежът на който е открит от премиера Борисов преди две години и половина.

Според него не е ясно каква ще е технологията за преработка на отпадъците и колко отпадък ще остане за депониране след преработката.

От клуба се опасяват, че следващите години софиянци ги очаква сериозен проблем с отпадъците. Белалов обясни, че наличните съоръжения и депа за депониране на битови отпадъци са препълнени.

По негово мнение правителството на Бойко Борисов, който като кмет не се е справил с проблема, сега не може да помогне и на Фандъкова.За два дни екип на дискусионния клуб е обиколил покрайнините на София и е снимал нерегламентирани сметища.

Според Белалов те се появяват заради бездействието на общинарите, които са наясно, че ако нарушителите се санкционират, за столичани ще разберат, че няма къде да се извозва боклукът. По оценка на клуба отпадъците от незаконните сметища са в размер на десетки хиляди тона.