Първоначалните занятия на кучетата спасители на Българския червен кръст (БЧК) започват с малките кутрета още, когато са на възраст от два месеца. Започва се с приучаване на името, нашийника, поводът и движението в крак с водача.

Това заяви пред News.bg Сергей Цветков, ръководител в БЧК за спасяването на хора с кучета.

90 процента от водачите на кучета са доброволци, а съвсем малък процент има щатни и планински спасители, които са на заплата в ПСС към БЧК.

Породите кучета, които подлежат на обучение за спасители са немска овчарка, белгийската овчарка и бордър колито. БЧК обучава още лабрадори и голдън ретривъри.

Цветков беше участник в днешното показно на кучетата спасители към БЧК - общото послушание за кучетата. Това са упражнения за сработване, да се запознаят едно с друго самите кучета, за да не се мразят и давят, обясни Цветков.

Той добави, че похвалите към кучетата са командата "добре" с много положителна интонация на гласа. Иначе подаръците към кучетата са топка или играчка, с които да бъдат поощрявани при добре свършена работа.

БЧК може да обучава до 25 кучета спасители. Кучето с водача представляват оперативна двойка и когато станат оперативен клас за работа, тогава започват дейност при лавини и нещастия, за търсене на изгубени в планината или при бедствия, аварии и катастрофи, поясни Цветков.

Кучетата работят до 10-годишна възраст, като и след това, ако е в кондиция, може да се използва за действителна работа. "Нашите кучета живеят в нашите семейства от малки, така че дори и да се пенсионера на 10 години пак си остава в семейството до своята смърт", подчерта той.

Цветков каза в заключение, че винаги хората, които са попаднали в беда и след това са спасени от кучетата и водачите, са им благодарни