От 17 декември, понеделник, Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) започва продажбата на електронни винетки.

Винетките ще могат да се закупят на сайта bgtoll.bg и мобилното приложение. Цената на електронните винетки остава същата, както на стикер винетките.

Купуваме е-винетки онлайн от 17 декември

Купуваме е-винетки онлайн от 17 декември

Хартиените винетки ще могат да се преобразуват в електронни

Експертът към АПИ проф. Олег Асенов коментира пред БНТ, че наред с е-винетката агенцията пуска и нова уикенд винетка.
Цената на новата винетка ще бъде 10 лева и ще бъде само за леки автомобили. Периодът на валидност на тази винетка ще започва от 12 часа на обяд в петък и ще завършва неделя в 23:59 часа.

"Гражданите ще могат да купуват електронни винетки и от терминали за самотаксуване, които ще бъдат разположени в търговските обекти по протежение на републиканската пътна мрежа. Плащането ще става посредством дебитна и кредитна карта, както и с карта за гориво. Шофьорите ще могат да купят е - винетка и от пунктовете за продажба, разположени в търговските обекти", обясни Асенов.

Не показваме бележки за платена електронна винетка от догодина

Не показваме бележки за платена електронна винетка от догодина

Проверките ще се извършват по електронен път

Е-винетките ще се следят чрез регистрационния номер на автомобила от камери, разположени по пътната мрежа и в мобилните екипи на ТОЛ контрола. Нарушителите ще бъдат спирани от автомобилите на ТОЛ контрола.

На водач, който не е заплатил винетка, ще бъде дадена възможност да заплати компенсаторна такса на място. За леки автомобили тази такса ще бъде 70 лв. За автомобили от 3.5 т до 12 т - 125 лв. и за тежкотоварните над 12 т - 175 лв. Цените все още не са окончателни.

Контролните автомобили са оборудвани с ПОС терминали и плащането на таксата ще може да се осъществява с дебитна или кредитна карта.

"След заплащане на компенсаторна такса, пътуването ще може да продължи до края на астрономическия ден без купена винетка, но на следващия ден ако не се закупи винетка, отново е налице нарушение", каза още Асенов.

По думите му при отказ таксата да се плати на място ще се счита, че водачът отказва да признае нарушението.

В подобни случай ще се отнема талона на автомобила.

Монтират 500 апарата за електронни винетки

Монтират 500 апарата за електронни винетки

Терминалите ще работят с 8 езика

Асенов заяви и че от 16 август догодина се въвежда ТОЛ такса за изминато разстояние за тежкотоварните автомобили над 3.5 тона.
"До 15 август включително, автомобилите над 3.5 т също ще заплащат електронна винетка", разясни Асенов.