В ИТ бизнеса повишаването на максималния осигурителен доход (МОД) не би се отразило толкова негативно, колкото се преекспонира. Увеличението му няма да доведе до проблем, в който й да е бизнес. Това заяви зам.-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров пред BTV.

По думите му през 2021 г. има редица сигнали за лица, които получават по-висока заплата от МОД, но не са ползвали обезщетения за отпуск по болест. 

Лазаров уточни, че има ръст при средната работна заплата и този фактор не може да се подмине: "Максималният осигурителен доход представлява освен граница, върху която лицата се осигуряват, и граница, върху която се изчисляват и обезщетенията".

"Основната причина, заради която се увеличава МОД не са приходите в бюджета, а обезщетенията, защото утре, когато някой излезе в болничен, неговите болнични ще бъдат върху по-висока сума", каза Лазаров.

Според зам.-министъра не е вярно, че целият IT сектор е срещу повишаването на МОД. Проведени са редица разговори с представители на бранша и те не са на едно мнение по темата.

"Твърдим, че това не е проблем. В IT бизнеса повишаването на МОД не би се отразило толкова негативно, колкото се преекспонира. Ако ти взимаш заплата над 4-5000 лв., МОД за теб ще се повиши от 3000 на 3400 лв. Не е съществено по-висок размерът на това, което трябва да внесеш, така че да създаде проблем във функционирането на този бизнес. Важното е, че хората ще получават повече", уточни той и даде пример с размера на майчинството.

Лазаров допълни, че пенсионерите ще продължат да взимат Covid добавка до юни включително.

И синдикати, и работодатели със забележки по проектобюджета на Василев

И синдикати, и работодатели със забележки по проектобюджета на Василев

Проектът ще бъде внесен с минимална заплата 710 лева и максимален осигурителен доход от 3400 лева