Представители на футболен клуб ЦСКА и лекари под пагон от Военномедицинска академия (ВМА) дариха кръв в Световния ден на кръводарителя, съобщиха от пресцентъра на ВМА.

Традиционната кампания на Центъра по трансфузионна хематология подкрепиха легендата на "червените" Георги Велинов, треньорът от школата на ЦСКА Атанас Борносузов и други представители на клуба.

Коремният хирург капитан д-р Даниел Стефанов и негови колеги под пагон също бяха съпричастни с даряването на кръв.

Зад каузата застанаха и от Командването на силите за специални операции, като екип на Кръвния център ще отиде на място в Пловдив на 21 юни при командосите, които искат да спасят тежко болни пациенти.

Треньорът Атанас Борносузов призова всеки, който може да дари и да помогне за спасяването на живот.

"Дарявай, за да ти дарят!", посъветва червената легенда Георги Велинов - Джони. За него това е най-благородният жест.

"Безвъзмездното даряване е изключително важна кауза, защото кръвта е лечебно средство, което няма аналог в медицината", подчерта началникът на Центъра по трансфузионна хематология проф. д-р Румен Попов.

Той поясни, че кампанията е немислима без повече информационни кампании сред децата в училищата, които отрано могат да бъдат "спечелени" за благородната кауза. По думите му много важно е да се дава личен пример.

Преливането на кръв и кръвни продукти ежегодно спомага на милиони хора в целия свят. ВМА периодично организира кампании с цел насърчаване на безвъзмездното кръводаряване.

Кампаниите имат за цел да съсредоточат вниманието върху кръводаряването. 

Извън кампаниите, всеки желаещ може да дари кръв в Центъра по трансфузионна хематология на ВМА, всеки ден - от 08:30 до 16:00 часа.