418 души са загинали на пътя от началото на годината до 24 септември. Това показва статистика на МВР.

Според Богдан Милчев от Института за пътна безопасност войната по пътищата се дължи на липсата на цялостна политика по въпроса. Пред bTV той заяви, че предприетите към момента мерки са грешни.

"Ние жънем плодовете на това, което сме посели. Пътната безопасност е сложна система и Министерски съвет като принципал трябва всяка година да получава доклад за пътната безопасност, на базата на който да се предприемат мерки", обясни той. По негови думи подобен доклад не е правен от над 10 години и едва тази година е изготвен такъв документ.

Четирима загинаха в катастрофа на Прохода на Републиката

Четирима загинаха в катастрофа на Прохода на Републиката

Колите минават през Гурково, камионите изчакват на място

Експертът обаче се опасява, че докладът всъщност е по-опасен от липсата му, тъй като още в началото се посочвало, че документът няма претенции да представлява цялата информация по темата и да отразява настоящата ситуация.

Според Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите от катастрофи в доклада все пак има и положителни тенденции.

Той заяви, че в документа се показват много от проблемите, свързани с пътната безопасност - проблеми в медицинското обслужване, несъбираемост на глобите, проблем в обучението на шофьорите.

България на второ място в ЕС по загинали в катастрофа

България на второ място в ЕС по загинали в катастрофа

За 2018 г. у нас са настъпили 6684 тежки ПТП-та

Според Тодоров бавният съдебен процес при дела, свързани с жертви на катастрофи, се дължи на липсата на експерти и лекари. Той посочи, че във Видин 88% от делата са забавени над 6 месеца.

"Дават се препоръки - да се увеличат експертите, да има повече бройки във факултетите за съдебни медици. Крайният резултат е липсата на правосъдие и липсата на справедливост", обобщи председателят на Асоциацията на пострадалите от катастрофи.

Милчев допълни, че на пътя важат законите на джунглата, а шофьорите карат по интуиция.

12 деца са загинали при катастрофи през лятната ваканция

12 деца са загинали при катастрофи през лятната ваканция

8 от тях са били в колите на родителите си