Любители на природата ще се съберат на първия екофест "Магията на Поморийско езеро", съобщи Burgasinfo.

Инициативата е на активистите от сдружение "Зелени Балкани" и има за цел да разкрие красотите на този район пред повече туристи.

Събитието ще е два дни, през които ще се проведат опознавателни игри, прожекции и фотографски пленер ще има на 22 и 23 август в Музея на солта в Поморие.

Гостите на фестивала ще наблюдават интересни природни явления, а акцент ще бъде сафари, както и пускане на птици, за които са се грижили доброволците към специалния спасителен център.

"Поморийското езеро от хилядолетия се използва заедно и от хората, и от птиците. Ще се надяваме повече хора да искат да бъдат част от тази крехка и уникална хармония и вижте защо и как трябва да я опазим", обясниха от "Зелени Балкани".

Организаторите предвиждат изложба на открито. На нея ще се представят любопитни факти за Поморийското езеро, начините за солодобив през древността и сега, ще могат да се видят и местни занаяти в автентичен вид.

По-ентусиазираните посетители ще наблюдават и миграцията на птиците, както и редките видове, които се срещат наоколо.

Зад идеята на еколозите е застанала Европейската комисия, както и Холандското посолство и американски дипломатически представители.