Една наказателна процедура тече срещу България, очакваме да стартират още две - за таваните на вредни емисии във въздуха и за фините прахови частици.

Това заяви заместник-министърът на екологията Евдокия Манева в приветствието си по време на кръгла маса, организирана от КТ „Подкрепа" на тема: „Бъдещето на енергийния сектор в България. Възможности за запазване на съществуващите мощности в топлоенергетиката и въгледобива. Проблеми, решения, устойчиво развитие."

Манева подчерта, че санкциите, които могат да бъдат наложени на страната ни са огромни и се плащат, докато не бъде отстранена причината за тях. Обикновено се затваря предприятието замърсител.

Тя подчерта, че са проведени редица срещи с ТЕЦ-овете, за да приведат производството си към евроизискванията. При по-голямата част от тях се е стигнало до приемливи решения и за двете страни. Проблемът се оказал ТЕЦ-Перник - където вече са спрени 4-ри блока.

Подобна съдба очаква и „Брикел".
Ръководството на "Брикел" е заявило, че най-рано след две години могат да бъдат изградени сероочистващи инсталации. "Този срок е неприемлив", категорична бе Евдокия Манева.

Освен това "Брикел" са изчерпали емисиите си въглероден дкуокис. Затова и единственото решение до края на октомври е "Брикел" да спре производството.
„Съзнавам, че това е изкючително тежко решение, коментира Евдокия Манева.

Тя изтъкна още, че в Австрия наложените санкции от ЕК се плащат не само от държавата, но и от предприятието замърсител. Затова Манева ще настоява тази практика да бъде приложена и в България.

Зам.-министърът посочи още, че през 2013 г. квотите въглеродни емисии вече ще се купуват, затова държавата и предприятията трябва да се нагодят към изискванията и условията, които ще възникнат тогава. Манева подчерта, че не трябва да се правят илюзии и за всички да е ясно, че с купуването на квоти въглеродни емисии, ще скочи и цената на тока.

Приоритет в политиката на ЕС е опазването на околната среда, изтъкна Евдокия Манева и обвини предишни правителства, че не са привели производствата съобразно европейските изисквания.

От 2001 г. стартирали преговорите за присъединяването ни към общността, като от 2003 г. са известни всички параметри, които България трябва да спазва в сферата на околната среда. Според Манева нищо не е направено през този период за привеждане на българската енергетика към европейските екоизисквания.

Енергетиката е тежка машина и за нея трябва да има визия поне за 20 години напред, посочи от своя страна председателят на КТ „Подкрепа" Константин Тренчев. В момента имаме енергетика, която е всичко друго, но не и балансирана, допълни той.

Със затварянето на „Кремиковци" клекна и БДЖ, каза Тренчев и допълни, че политиците не се интересуват какво става с хората и колко от бившите служители в комбината остават на улицата без работа. Затова според него политиците трябва по-често да се вслушват в хората.

Според заместник-социалния министър Красимир Попов резултатите от затварянето на „Кремиковци" са се оказали изненадващи - не са били ясни ефектите върху свързания с комбината бизнес.

Основните ни усилия трябва да бъдат за запазване на заетостта, коментира Попов. Той подчерта, че заетостта, която носи висока добавена стойност, се създава от бизнеса и затова е необходимо застрашените сфери да бъдат приведени към евронормите.