Законопроектът за равнопоставеност между мъжете и жените на социалния министър Ивайло Калфин има декларативен характер и ще бъде "голо пожелание", обяви омбудсманът Мая Манолова.

По повод внесения от правителството законопроект, тя организира дискусия на тема "Равнопоставеността на жените и мъжете в България".

"Подкрепям и адмирирам Социалното министерство и персонално министър Калфин за това, че изработиха този законопроект", подчерта Манолова, допълвайки, че има и притеснения, свързани с липсата на заложени мерки.

Не били предвидени мерки при констатиране на нарушения на закона. Законът няма да сработи така, че да осигури реална равнопоставеност на половете, прогнозира тя.

Манолова е готова с механизми, които ще предложи между първо и второ четене на законопроекта.

Например в немския закон се забранявало използването на общ мъжки род в нормативните и административните актове с цел постигане на езикова равнопоставеност.

На форум с участието на Съюза на адвокатите, скандинавските адвокати направили забележка на Манолова относно новата й работна позиция - а именно омбудсман. Критиката била по повод факта, че е прието думата "омбудсман" да се използва само в мъжки род.

Да се забрани едно работно място да бъде определяно само за мъже или само за жени, предлага още Манолова.

Тя ще излезе и с мярка относно настояща или бъдеща бременност, фактор, който би могъл да повлияе върху крайното решение на работодателя. Мая Манолова настоява в закона да се въведе дефиниция, с която се приема, че жените са по-слабо представени в дадена област, когато техният брой е под 50% от служителите в тази сфера.

Манолова е помислила за съвместяването на професионалните и семейните задължения на мъжете и жените чрез гъвкаво работно време.

Омбудсманът констатира по-слабото участие на жените в управлението, отколкото на мъжете. Представителките на нежния пол са и по-ниско заплатени, отколкото силния пол. За пример Манолова посочи, че около 10% са жените кметове в България. Страната ни е на 50-о място в света и на едно от последните места сред европейските страни по вземане на решения от страна на жените.

Манолова сподели мисъл на посланичката на Норвегия: "Въвличането на повече жени в управлението не означава да се овластяват некомпетентни жени, а да се създават условия, по-малко некомпетентни мъже да заемат тези постове."

Досегашните опити за подобен законопроект са били неуспешни, констатира шефът на Комисията по труда и социалната политика в парламента Хасан Адемов. Причината според него са в неизбистрената концепция за това кой да управлява политиката по равнопоставеност между жените и мъжете.