Разпространяват ръчно изработени мартеници от Банско в Европа и в България.

Няколкостотин автентични мартеници, заедно с разказ за първомартенската традиция ще достигнат до различни получатели на стария континент. Инициативата е на Регионален център София, ЮНЕСКО.
Това е един от седемте международни центъра в света, ангажирани с опазването на нематериалното културно наследство на човечеството. Информацията е на Регионалния център София, ЮНЕСКО.

Целта на кампанията е да популяризира традицията и да разкаже някои от по-слабо известните факти около празника.

Д-р Ирена Тодорова, изпълнителен директор на Регионален център София, UNESCO обобщи, че културните практики за 1 март са вписани в Представителния списък на нематериалното културно наследство на човечеството на ЮНЕСКО. Те са общи между четири държави - Румъния, Северна Македония, Молдова и България.

По пътя си от Банско до Париж мартениците ще бъдат придружени от картички. Те ще разказват за основните факти около празника, както и с поздрав на четирите езика.

Посредник на културния поздрав е постоянното представителство на Република България в Париж, Франция и българското посолство в страната.

Автор на мартениците е Мария Кушлева, родом от Банско. Тя се занимава с ръкоделие над 30 години. Продава различни произведения, изработени по автентични техники, на гостите на курорта.

Мария Кушлева заяви, че плете мартеници, откакто синовете й са били на по 5-6 години. "Всички жени в семейството работеха с вълна. Учех се от тях с гледане, а за по-непознатите и сложни плетки - по различни снимки. В онези години имаше по-малко информация, но ние бяхме много любопитни", каза тя.

Кушлева предпочита да използва естествена вълна, но използва и по-фини материали. "Знам, че някои хора предпочитат всичко да е равно, право, по модел - но аз обичам да добавям различни цветове към познатото ни червено и бяло. Така една мартеница не прилича на друга, всяка е за себе си", каза тя.

Изпълнителният директор на Регионален център-София, UNESCO д-р Ирена Тодорова каза, че страните-членки на тяхната организация са общо 16 държави от Югоизточна Европа.

"Ежедневно преоткриваме традициите, които ни показват общото ни минало и в него намираме връзките помежду си и общото ни бъдеще. Опитваме се, чрез разпространение на знание, да намалим ревността на отделните народи", каза Тодорова.

Регионалният център София, ЮНЕСКО е създаден през 2011 г. като един от седемте центъра в света от този тип.

Съучредители на Регионалния Център са Министерството на културата на Република България, Министерство на външните работи на Република България и Българската академия на науките.

Обхватът на центъра е Албания, Армения, Северна Македония, Босна и Херцеговина, България, Грузия, Гърция, Кипър, Молдова, Румъния, Словения, Сърбия, Турция, Хърватия, Черна гора и Украйна.