Експертите на РИОСВ-Русе са констатирали наличие на мъртва риба по поречието на река Бели Лом в района на селата Сеново и Кривня след извършена контролна проверка, предаде Ruseinfo.net.

Вчера следобяд, дежурният служител на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - Русе е подал сигнал в инспекцията за замърсяване на река Бели Лом в района между селата Сеново и Кривня (обл. Русе и Разград).

Експерти на РИОСВ - Русе са се отзовали незабавно на сигнала. Извършени са обходи по поречието на реката край гр. Ветово и селата Сеново, Кривня и Дряновец.

Мъртвата риба е от местните видове - обикновена кротушка, речен кефал, оклей и речно попче. Взети са водни проби и материал от рибата за изследване.

От местните власти са предприети незабавни мерки за уведомяване на населението и недопускане на събиране и консумация на риба.

Днес експерти на РИОСВ - Русе и Басейнова дирекция - Плевен продължават контролните проверки за установяване на източника за замърсяване съвместно със служителите на Районната ветеринарномедицинска служба - Русе, Регионална служба за растителна защита - Разград и Изпълнителната агенция по рибовъдство и аквакултури - Разград.