С черни балони в ръце майки на деца с увреждания се събраха на протест пред сградата на Народното събрание с искане за реформа. Протестиращите жени са от по-големите областни градове на страната – Русе, Благоевград, Пазарджик, Ловеч.

Те издигнаха плакати с искане за спиране на геноцида към хората с увреждания. Жените изразиха недоумението си от опита на управляващите да ги разделят, тъй като младежите до 18-годишна възраст са деца, но след 18-ия си рожден ден те продължават живота си със социална пенсия от 130 лв. и еднократна помощ от 80 лв.

Така двама души в най-добрия случай живеят с 380 лв., а половината от лекарствата, които пият децата са много скъпи и не са включени в реинбурсирания списък с лекарства, поемани като разход от НЗОК.

Майка на 33-годишен от Русе със сълзи на очи разказа, как тя е в резервите в списъците за социални асистенти, тъй като синът й, е навършил 33 години. Той е лежащо болен, не може да говори и е така от момента на раждането си. В момента за него се грижи баба му.

Жената сподели, че след първото й участие в протеста нейни близки са я предупредили, че така само ще си навреди и няма да я одобрят за асистент на детето си.

Ина Маринова - организатор на протеста, обясни, че те не искат нищо по-различно от това, което страната ни е поела като ангажимент, заложен в приетата през 2012 година Конвенция за защита правата на хората с увреждания и изработената впоследствие Стратегия.

Снимка 253292

Източник: БГНЕС

Относно намерението на БСП да излязат на протеста, Ина Маринова заяви: „Ние не искаме да се политизираме по никакъв начин. Толкова години няма никакви промени”. Тя обясни, че исканията им са елементарни и са свързани с цялостна реформа на грижата за хората с увреждания, която започва с изработването на национален регистър на хората с увреждания, установяване на заболяването им и съответната грижа, която им се полага.

Реформата изисква промени в Закона за личната помощ, промени в ТЕЛК-овете, но не такива, каквито се предлагат сега. Маринова обясни, че предложените промени целят лишаване от права на хората с увреждания вместо тяхното гарантиране.

Промените в ТЕЛК в момента лишават голяма група хора от правото им да получават помощ от държавата, ако започнат да работят. Това е отнемане на право по Конституция – всеки човек има право да работи, всеки човек има право и на грижа от държавата, която им е гарантирана в случай на друго обстоятелство като заболяване”, посочи Маринова.

Държавата да си поеме отговорността за ангажимента, който има към тези хора – включително помощни средства, терапии, рехабилитации и всичко, което включва една грижа за хората с увреждания”, категорична бе Маринова.

Малко по-късно родителите на деца с увреждания тръгнаха към сградата на Министерския съвет. Към 13:15 часа бе спряно движението по бул. "Цар Освободител", за да могат да стигнат до сградата на правителството. Шествието се охранява от полицаи.

Стотици майки блокираха движението по столичния бул. "Цар Освободител". Те носят голям транспарант, на който пише: "Не уврежданията убиват децата ни, а държавата".

Майките на деца с различни увреждания се отправиха към сградата на Министерския съвет. В протестното шествие участват и деца на инвалидни колички. Много техни приятели са се включили за подкрепа. Майките носят черни балони. Жените вървят и пеят химна на България.

Жените скандират: "Искаме реформи, не искаме пари!" и "Искаме реформи, стига геноцид!".

Майките обясниха на полицаите, че трябва да се движат по-бавно, защото по жълтите павета лесно се движат само S-класите на властта, но те не са предвидени за движение на хора с помощни средства.

"Тук сме, защото нашите деца имат право на достоен живот. Никой не е застрахован. Това утре може да се случи на вашите деца", заяви Мариана Христова, родител на дете с увреждания по високоговорителя.

С викове "Много сме, силни сме" родителите на деца с увреждания застанаха пред сградата на Министерския съвет и попитаха по високоговорител защо след като от 2009 година ГЕРБ са на власт до сега нищо не са направили. Последваха възгласи с искания за оставка. Те се заканиха да отстояват своите искания на улицата, а не да влизат по разни кабинети и да преговарят.

Родителите на деца с увреждания отново настояха за създаване на Електронен регистър на хората с увреждания, за който до сега са били изразходвани много пари. Той е бил ангажимент на Национално представителните организации на хората с увреждания, заедно с Агеницията за хората с увреждания и министерството на труда и социалната политика.

Протестиращите настояха за електронна здравна карта, с която ясно да е записана диагнозата и провеждащото се лечение, необходимо на човек с увреждане.

Хилядите майки на деца с със специфични потребности поискаха сигурност за личния асистент. "Искаме Закон за личната помощ и гарантиран месечен доход за всички лица с увреждания, както е във всяка една нормална европейска държава", заяви родител по високоговорителя.

Хората с близки, които се нуждаят от помощта им, изразиха възмущението си, че след като има пари за създаване на центрове за изоставени деца, за приемна грижа, защо да няма пари и за тях.

"Не искаме да сме принудени да си изоставяме децата!", категорична бе една от майките.  

Родителите настояха само лекари с тесни медицински специалности да определят срока на ТЕЛК-овете, а не в издаването им да са включени и социални работници, които нямат представа от конкретните заболявания. "Не искаме да се спират пенсиите на хората с увреждания, които работят", обясниха близки на младежи с различни здравословни проблеми.

Протестиращите настояха за промяна в образованието, за да могат децата с увреждания да имат добро образование. Те се заканиха да стоят сами на улицата: "до дупка", за да отстояват исканията си.