Мъж се опита да се запали пред сградата на БНТ заради новините на турски език.

Росен Марков от Варна стигнал до тази мярка, тъй като даденият от него ултиматум новините на турски да спрат днес не е бил изпълнен.

Мъжът е представил тетрадки с 20 хиляди подписа срещу излъчването на новини на турски. По думите му, те са събрани през август в центъра на Варна. Припомняме, именно там през лятото беше инициирана подписка срещу новините.

По-рано днес Марков е бил поканен на разговор с ръководството на телевизията. Той е видял лицензиоцнното изискване на СЕМ за новините на турски, основаващо се на закона за телевизия и радио.

След това обаче - без предупреждение и пред повикан от него фотограф, се запалил. Не се наложила спешна медицинска помощ, той като Марков много бързо съблякъл якето си.

Аз нямам нищо против нито турци, нито цигани, нито арменци, коментира той.

Живели сме и ще живеем заедно, но по единствената национална телевизия трябва да има новини само на български език. Аз съм против новини и на руски, и на английски, говорим само за български, категоричен е Росен Марков.

Преди дни премиерът Бойко Борисов възложи социологическо проучване относно излъчването на новини на турски език.

Той посочи, че СЕМ ще бъде запознат с резултатите от проучването, след което трябва да каже дали да се излъчват новини на турски език или не.