Парламентарната комисия по гражданското общество и медиите одобри на първо четене предложените държавни субсидии за 2008 г. за БНТ, БНР и БТА, съобщи БНР.

За БНТ сумата е 66 731 000 лева, за БНР - 47 421 000 лева, а за БТА - 4 350 000 лева.

Предложенията бяха подкрепени от седмина членове на комисията, един гласува против, а един се въздържа.

На заседанието присъстваха генералните директорина трите национални медии - Уляна Пръмова, Валери Тодоров и Максим Минчев.

Уляна Пръмова заяви, че в субсидията на БНТ за 2008 г. са включени и 3 милиона лева от европейските структурни фондове, които телевизията ще използва за цифровизация. Тя посочи, че са необходими около 900 хиляди лева за една година за осигуровките на артистите, които работят за телевизията.

Директорката на БНТ посочи, че повечето обществени медии по света се финансират чрез държавния бюджет, чрез рекламите и чрез такси.

Генералният директор на БНР Валери Тодоров предупреди, че част от намеренията на радиото могат да останат неизпълнени, заради недостатъчно финансиране. Той отбеляза, че БНР има три национални и шест регионални програми, както и че финансира шест музикални състава.

Необходими са и над 2 милиона евро за прехвърлянето на материалите от "Златния фонд" на БНР на съвременни носители, но този процес ще продължи години, допълни Тодоров.

Генералният директор на БТА Максим Минчев отбеляза, че бюджетната субсидия на агенцията за 2008 г. е увеличена само с 200 хилядилева, а очакванията са били да бъде повишена и сумата за капиталови разходи, която остава и през 2008 г. от 400 000 лв.

През февруари БТА ще стане на 110 г. и е една от малкото институции у нас, които не са си сменяли името и не са спирали работа през този период, отбеляза Минчев. Той допълни, че са необходими 800 хиляди лева за техническа система за дигитализация на уникалния фото и информационен архив на агенцията.