Индексацията е възможност за мобилните оператори. Това заяви омбудсманът Диана Ковачева по време на заседанието на подкомисията за защита правата на потребителите и ограничаване на монополите. Тя не е задължение, обясни общественият защитник.

Освен това не е предвидено какво се случва при дефлация. Мобилните оператори са достатъчно компенсирани от държавата, за да ги компенсират и гражданите за инфлацията, по думите на Ковачева.

Клаузата за индексация не посочва какво ще е увеличението, отбелязва обществения защитник. Ковачева иска КЗП да се отнесе сериозно с препоръките ѝ и настоява комисията да си свърши работата.

Омбудсманът настоя да се вземат мерки срещу мобилните оператори

Омбудсманът настоя да се вземат мерки срещу мобилните оператори

Очаква се за поредна година да се вдигнат цените на предоставяните от тях услуги

Според специалиста Румен Гечев от БСП мобилните оператори са в олигопол. Не било редно да индексират цените с нивото на инфлацията, още повече, че потребителите нямали избор.

Трябва да се изясни какво искаме да се случи с клаузата за индексацията -да я премахнем, да я променим или да заведем дело срещу мобилните оператори. Това заяви председателят на КЗП Стоил Алипиев. Иначе той се обяви за мекия подход, в който да се търси превантивно решаване на проблема и да се постигне справедлив баланс между страните.

В КЗП е получено писмо от мобилните оператори за влизане в диалог. Смятам, че най-мекият подход е възможност да се постигне равнопоставеност между търговеца и потребителя и тази клауза да бъде променена на база действащото законодателство, подчерта той. Очаквано депутатите скочиха срещу този мек подход.

С нов законопроект ПП защитават гражданите от мобилните оператори

С нов законопроект ПП защитават гражданите от мобилните оператори

Потребителите ще могат да прекратяват договора при промяна на цената

Стана ясно още по време на заседанието, че според Стоил Алипиев клаузата е неравноправна, но се забавил темата да се гледа на заседание на КЗП, защото си подготвял документите за съдебен спор. Но все още разчита на резултати от преговорите с мобилните оператори.

От Алианса на технологичните индустрии, които представляват телекомите, обясниха, че клаузата за индексацията отговаря на европейското и българското законодателство. Легитимността ѝ е потвърдена от Съда на ЕС. Освен това тя е ясна и видима за потребителите. Този сектор е и най-прозрачният и регулиран, според Алианса. От организацията са категорични, че клаузата е равноправна и искат да се намери приемливо решение, защото съдебното решение може да не е такова, каквото всички очакват.

Жанет Захариева от "Виваком" каза, че европейските потребители плашат три пъти по-малко от американците, а българите плащали два пъти по-малко от средноевропейските цени. 653 милиона лева за година е инвестирал секторът.