Няма да затварят театри. Това стана ясно след срещата на директорите на театрите с министъра на културата Велислав Минеков, съобщава bTV.

Припомняме, преди дни той заяви, че непечелившите сред тях може да бъдат затворени и поиска данни за изразходваните от театрите и оперите средства от 2015 г. до момента. По негови думи години наред проблемите са били прикривани по политически съображения.

Думите на министъра предизвикаха остра реакция в театралните среди. Актьорът и бивш депутат от ГЕРБ в 44-ото Народно събрание Евгени Будинов обвини служебното правителство, че е решило да проведе геноцид в театрите за двата месеца на своето управление.

Минеков привиква директорите на театри заради "необясними дългове"
Обновена

Минеков привиква директорите на театри заради "необясними дългове"

Министърът иска работна група да направи проверка в театрите от 2015 г. досега

На днешната среща директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов посочи, че диалогът между театралните директори и ведомството е възстановен. Предстои формиране на работна група, която ще решава за принципа на финансиране на културните институции след кризата с коронавируса.

Запитан за бъдещето на театрите Минеков отбеляза, че е било изключително добро решение да каже, че ще затваря културните институти, тъй като по този начин на срещата са се отзовали всички директори.

Той предложи на театралните директори срещите им да продължат до края на служебния кабинет, по възможност - всяка седмица, "за да направим серия от предложения за подобряване на сектора, с които да "изнудваме" следващите политици".

Директорът на Русенския театър Орлин Дяков също потвърди, че не се е обсъждала темата за затваряне на театри. Той обаче изрази съмнение, че работната група ще свърши нещо от спешен порядък.

Актьори към служебния министър: Реформи - да, закриване на театри - не!

Актьори към служебния министър: Реформи - да, закриване на театри - не!

Евгени Будинов и Христо Мутафчиев не одобряват отношението към гилдията