"Явно служебното правителство е решило да проведе геноцид в театрите за двата месеца на своето управление! Наистина срамно!".

Това написа на своята фейсбук страница Евгени Будинов - актьорът и бивш депутат от ГЕРБ в 44-ото народно събрание, влязъл на мястото на подалия оставка Антон Тодоров.

Будинов пише, че от началото на годината е спряна работата на Националния филмов център и на всички кинодейци.

Служебният министър е решил да спре процедурите и да блокира двойно по-голямото финансиране, което предишното правителство осигури за всички, работещи в сферата на киното. По този начин ли ще надграждате постигнатото досега, г-н Минеков, пише Будинов.

Повод за гневният му пост е изказване на служебния министър на културата Велислав Минеков, който заяви, че ще "спре" работата на театри, опери и музеи, като ги нарече неработещи "предприятия".

"Срам и позор, г-н министър! Обиждате колегите ми, обиждате всички работещи в сферата на културата! Вие знаете ли на какво точно сте министър", запита Будинов скулпора и служебен министър Минеков.

Повод за думите му е позицията на Велислав Минеков пред Нова телевизия преди ден, в която той оценява наследството в министерството на културата - загуби от години.

Велислав Минеков има усещане за корупция

Велислав Минеков има усещане за корупция

Служебният министър на културата ще се насочи към ОЛАФ и ЕК

"Само за тази година от сценични изкуства загубите са 20 млн. лева. Решението на тази ситуация било "чудовищно" - да се спрат предприятията, които носят загуба. При този нещастен бюджет на Министерството на културата това е ужасяваща цифра. Има и други загуби от няколко предприятия. Когато ги събера, те минават 100 млн.", каза проф. Минеков.

Министерството на културата разбра, че има театър на открито. Ще го подкрепи ли?

Министерството на културата разбра, че има театър на открито. Ще го подкрепи ли?

Групите, които работят театър на открито, са повече от тези, които работят съвременен цирк

Припомняме, срещу предишния министър на културата Боил Банов имаше доста критики за това, че много от секторите в културата не получават подпомагане, особено по време на локдауна, когато актьори, певци, кинодейци, танцьори бяха лишени от възможността да работят.

"Категорично се обявявам срещу подобно говорене, срещу всяване на страх и разделяне на хората на културата! Нито едно правителство на #ГЕРБ не си позволи да посегне на нито един храм на културата, на нито един културен институт, на нито един творец", пише Будинов.

По-рано пред Нова телевизия председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев заяви, че системата в театрите е недофинансирана въпреки наливането на милиони.

Минеков предлага спецотряди да охраняват културното наследство
Обновена

Минеков предлага спецотряди да охраняват културното наследство

Министърът на културата подозира големи финансови нарушения в сектора

"Ние сме зависими от публиката си, това не е хазарт. Не водя битка с Минеков, но няма да позволим закриване на институции. Колеги ме питат дали да започнат подписка с искане на оставката му", каза Мутафчиев. По думите му са нужни реформи заради недофинансирането, но не и затваряне на театри.