Служебният министър на културата Велислав Минеков представи приоритетите си и намекна, че е възможно да излязат големи финансови нарушения, съобщава Нова телевизия.

Той заяви, че трябва да се провери състоянието на бюджета и извършеното дотук. Трябва да знаем с какво разполагаме и продължаваме със серия добри намерения, подчерта Минеков.

Той открои четирите инициативи групи, създадени от него, за промени в отдавна критикуваните закони.

Велислав Минеков има усещане за корупция

Велислав Минеков има усещане за корупция

Служебният министър на културата ще се насочи към ОЛАФ и ЕК

"При липсата на парламент това няма да бъде реализирано, но аз се надявам, че всичко ще бъде така подготвено, че в деня, в който имаме Народно събрание, тези проекти за промените в законите да бъдат възприети незабавно от депутатите и да се извърши необходимото гласуване", обясни служебният министър.

Той поясни, че има предвид Закона за филмовата индустрия, Закона за закрила и развитие и Закона за културното наследство. За последния Минеков увери, че ще обърне внимание както на движимото, така и на недвижимото такова.

Имаме намерение, което ще уточня с министъра на вътрешните работи, този път да създадем специализиран полицейски отряд по охрана на културното наследство, независимо какво е то - движимо или недвижимо, заяви той и поясни, че това е работа, която повече е свързана с полицията, отколкото с Министерството на културата.

Минеков обясни, че е разговарял с бившия директор на полицейската академия, който да започне подготовка на този състав. Въпросната група ще бъде на подчинение към МВР и към Министерството на културата едновременно.

Бих желал това да е много силен отряд, който да наподобява действията на италианските карабинери и на френската служба за защита на културни ценности, обясни министърът и допълни, че ще направим обмен на специалисти с Франция и Италия.

Минеков настоя да се знае, че на всички престъпници, които действат в нарушение на действащия закон, ще бъде търсена отговорност и се позова на агенция "Европол", според която данните за износ на подобен вид ценности под закрила на закона са ужасяващи.

Той прогнозира тежък спор с колекционерите по отношение на закона. Министърът обясни, че за нумизматите законът е бил направен така, че те да се превърнат в нелегални, в полупрестъпници и настоя да бъде направено така, че те да съществуват по нормален начин.

Относно колекцията на бизнесмена Васил Божков той заяви, че тя е скъпоценност и определи начина на изнасянето й - в найлонови пликчета, във вестници и в чували за боклук, като "чудовищен акт".