Министърът на околната среда и водите Нено Димов откри в Русе изложба за първите екопротести в България, съобщиха от МОСВ.

"Онова, което направиха русенци преди 30 години беше не просто борба за чиста околна среда, а за държава, която не феодализира своите граждани, която е благосклонна, а не тиранин - борба за свобода, ако щете. Това начало е много повече от борба за чист въздух, тя е за бъдеще, зависещо от нас самите - базирано на семейството, на ценностите на местната общност, на патриотизма", каза Димов.

Документалната изложба е под надслов "Зараждане на гражданското общество в България (1987-1989)". Тя е част от тематичен научен семинар в две части: свидетелства - "Съвременниците разказват" и "Медиите като огледало на историята" и част втора - 30 години по-късно.

"Идвам от Регионалната инспекция, където имаше протестиращи. Радвам се, че живея в държава, в която това може свободно да се случва, защото когато вие, русенци протестирахте, рискът беше огромен - днес може би е модерно. Трябва да си даваме сметка какво поехте вие на плещите си преди 30 години и искрено благодаря на тези смели жени, които започнаха", допълни Димов.

Експозицията е подредена във фоайето на ректората на Русенския университет "Ангел Кънчев". Тя бе открита от председателя на Държавна агенция "Архиви" и ръководител на едноименния проект доц. д-р Михаил Груев. "Няма по-емблематичен случай на гражданска активност и на гражданско действие у нас през целия тоталитарен период от съпротивата на русенци", заяви доц. Груев.

В Инициативния комитет за отбелязване на 30-годишнината от първите екологични протести в България са народният представител Искрен Веселинов, доц. д-р Михаил Груев, проф. дфн Пенка Ангелова, председател на Международно дружество "Елис Канети". В него е и д-р Веселина Антонова - координатор на проекта, автор на изложбата "Зараждане на гражданското общество в България (1987-1989)". Тя е и съавтор на документалния филм "Шест жени" и на книгата "Демонтаж".

На събитието присъстваха и участници в първите екологични протести. Министър Димов разговаря с майките, които са били инициатори на първите протести.
Гостите на събитието разгледаха и инсталацията на учениците от Националното училище по изкуствата "Проф. Веселин Стоянов", наречена "СМОГ".

През есента изложбата "Зараждане на гражданското общество в България (1987-1989)" ще бъде показана и в София.