Министерството на културата връчи почетните отличия "Златен век" и грамоти за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност на 14 личности, удостоени с наградата през 2020 г.

Церемонията се състоя в галерия "Средец" на ведомството днес, а наградите връчи заместник-министърът на културата Румен Димитров.

Връчването на отличията беше отлагано заради ограниченията поради епидемичната обстановка в страната.

От Министерството на културата напомнят, че миналата година с отличието са били удостоени над 70 личности и институции в областта на културата и на изкуствата за техния принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност. Повечето от отличените културни дейци получиха отличията на индивидуални церемонии в Министерството на културата или по времето на подходящи събития през годината.

Коронавирусът отложи за есента наградите "Златен век" по случай 24 май

Коронавирусът отложи за есента наградите "Златен век" по случай 24 май

Отличието ще получат 72 изявени личности и институции

Почетното отличие на Министерството на културата "Златен век" традиционно се присъжда на дейци от различни области на културата и изкуствата за техния принос за поддържането и разпространението на българските традиции и духовност у нас и по света, съобщават от ведомството.

Голямата награда тази година - статуетка - беше връчена на композитора Георги Костов.

Наградата "Златен век" - огърлие, днес получиха: оперната прима Александрина Пендачанска, актрисата Искра Радева, изявената педагожка и пианистка проф. Милена Моллова, музикантът проф. Анастас Славчев и диригентът Йордан Дафов.

Със "Златен век" - звезда, бяха удостоени: педагогът и хореограф, една от емблемите на балет "Арабеск" Мила Искренова, писателят Трендафил Василев, водещият на телевизионното предаване "Минута е много" - Петър Вучков, музикантът Недко Трошанов, композиторът и пианист Любомир Денев, музикантът и композитор проф. Христо Йоцов, композиторът проф. Йордан Гошев и актьорът Николай Сотиров.

На днешната церемония не успяха да присъстват четирима от отличените дейци: поп певецът Васил Найденов, изследователят на българското кино Петър Кърджилов, худ.-постановчикът Богоя Сапунджиев, които са сред носителите на наградата "Златен век"- огърлие, както и певицата Мими Николова, носител на "Златен век" - звезда.