Десетки сигнали за замърсяване на въздуха и неприятна миризма са подадени тази нощ в Регионалната инспекция по околна среда в Русе.

Само за 12 часа на телефона за сигнали са подадени 53 жалби от различни части на града.
Неприятна миризма не е усетена само в някои от отдалечените квартали.

Повечето от сигналите са за миризма на нефтопродукти, има за миризма на сяра. Три екипа инспектори проверяват възможните източници.

Единият от източниците вече е установен - френският завод за авточасти „Монтюпе"

Търсят се и останалите замърсители, съмненията са, че става дума за фирма в Източната промишлена зона. В момента се обхождат промишлените инсталации, за да се локализира източникът.

Фирма „Монтюпе" вече на няколко пъти е глобявана за изпускане на неприятни миризми и вредни емисии над нормите. Още миналата седмица е отбелязано, че от единия от комините има замърсяване. Издадено е наказателно постановление за неправомерно увеличаване на емисиите, като Министерство на околната среда и водите е уведомено.

След установяването на източниците, на съответните собственици ще бъдат наложени санкции.

Припомняме, след хлорните обгазявания на Русе от Румъния през 80-те години на миналия век е разбираемо гражданите на българската Виена да са чувствителни към проблема.

Именно от Русе, градът, който в продължение на години страда от румънските обгазявания, тръгнаха първите граждански и еко- движения от времето на социалистическия режим.

На 28 септември 1987 г. около 5000 - 6000 човека се събраха в Русе пред партийния дом на БКП, за да протестират срещу замърсяването на въздуха с хлор от румънския химически завод "Верахим" в Гюргево. По улиците са излязоха обикновени граждани, майки с колички и с децата си, дисиденти, но също и хора, които подкрепят режима.