Изходът на пътя от Силистра за Русе беше блокиран за около час от стотина участници в организирания "Национален протест срeщу безобразията в България”, предаде БНР.

Протестиращите са се свързали чрез социалните мрежи.
Според един от организаторите – Владимир Костов, протестът, в който участваха предимно млади хора, не е политически, а социален. Той е против високите цени и ниските доходи на хората.

Проблемът с винетките, с цените на горивата, с цените на тока, с ниските пенсии. Много са нещата, които не са наред. Като цяло, ако можем да събудим българите.” – поясни Владимир Костов.

Младежите са категорични, че няма да допуснат инициативата им да бъде опорочена от политически изяви. Те уверяват, че не са привърженици на нито една партия. Надяват се да покажат, че по-важно е желанието на българина, а не желанието на партиите, които „само обещават, а нищо не правят”.

Участниците в акцията се надяват, протестът им да прерасне в движение, което да работи за цялостна промяна в страната.

Младежите призовават хората да не се страхуват да изразяват гражданската си позиция.

„Докато си седим в къщи, няма да променим нищо. Ще излезем на улицата и да помогнем с каквото можем. Надяваме се да променим много неща. Хората, ако имат сърца да помогнат на България. Въпрос на време е да постигнем нещо.” – апелират участниците в протеста.

Междувременно около десетина русенци се включиха в "Националния протест за промяна на статуквото", който се проведе в района на граничния контролно-пропускателен пункт "Дунав мост" при Русе. Нулевата температура на въздуха, силният вятър и интензивният снеговалеж се оказаха бариера за протеста на русенци.

„Над 3500 човека сме, те са няколко групи. Може би сме 5-6 хиляди, но сега сме няма и 10 коли.” – коментираха участници в протеста.

Според организаторите, които за Русе останаха анонимни, трябваше да се блокира ГКПП "Дунав мост", който е едно от 20-те възлови места в страната.