Жените са понесли най-високата цена по отношение на работните си места по време на пандемията от коронавирус, като най-засегнати са били секторите Промишленост, Ресторантьорство, Здравеопазване, Социални грижи. Все пак нивата на безработица в България не са толкова тежки, а безработицата сред мъжете е по-ниска отколкото сред жените. Това отчете президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на Дискусионен форум "Равнопоставеност на половете на работното място в условията на Ковид-19 пандемия".

Конфедерацията на независимите синдиката в България, в партньорство с Комисията за равнопоставеността, семейството, жените и децата към КНСБ и Фондация "Фридрих Еберт" организират форума с цел да представи измеренията на ключовите показатели за постигнатия напредък в равнопоставеността на половете на пазара на труда и предизвикателства от дигитализацията, както и да се формулират послания към законодателните органи за прилагане на инструментите за борба с насилието и тормоза в сферата на труда.

Асен Василев дава по-високи заплати в МВР само след реформи

Асен Василев дава по-високи заплати в МВР само след реформи

Реалистично било изпълнението на проектите, заложени в Плана за възстановяване, до 2026 г.

Пламен Димитров отчете още данни. Младежката безработица е нараснала рязко в края на 2021 г. и 36 000 млади хора са останали без работа, с което коефициентът е достигнал 10%, а при младите жени - той е двойно увеличен. Така пандемията отчита, че най-силно засегнати по отношение на работните си места са били засегнати младите жени.

Относно заплащането - разликата е в 14% между жени и мъже, 2020 г. е била под 13%.

Предложенията на КНСБ за решаване на отчетените проблеми са в няколко посоки. Те искат да се въведе отпуск по семейни причини, както и две неща за премахване на дискриминационната практика - синдикатите да се включат като фактор в борбата за правата на работниците и да се въведат клаузи в директива да не се допускат до обществени поръчки фирми с разлика в заплата повече от 5% между половете.

В контекста на войната в Украйна и бежанския поток Пламен Димитров посочи, че КНСБ иска национална програма за трайно заселване на българи от Украйна и Молдова в България с подкрепа на държавата, синдикати, работодатели.

Жак Папаро, директор за България на Фондация "Фридрих Еберт" бе категоричен, че в условията на пандемия жените намаляват работното време и доходите си. 38% от жените получават помощи, мъжете - 72%.

Росица Антова, от Института за Социални и синдикални изследвания на КНСБ представи проучване с няколко акцента:

- Всяка трета жена от ЕС е била жертва на сексуално насилие

- Мястото на жената е в дома, смятат половината от европейците

- Жените са ангажирани 22 ч седмично за полагане на грижи за дома, мъжете - 9 ч

- Жените са по-малко представени в политиката и на отговорни постове, под 10% в Управителните съвети на европейски дружества

- Заетостта сред мъжете е по-висока отколкото сред жените

Виолета Иванова, зам.-директор на ИССИ на КНСБ отбелязва, че през 2021 г. заетостта сред жените е била 70%, като най-голямата разлика в професионалното представяне е в професията "машинни оператори и монтажници".

Двойно се увеличава делът на безработица през втората половина на 2021 г. - 36%.

Интересна е разликата в заплащането на половете (GPG) - в началото на кариерата разликата е 6.6%, на по-късна възраст - над 35 г. - 17.6%. Разликата между заплащане в активна трудова дейност води до разлика и в пенсиите - в ЕС за жените са с 30% по-ниски пенсиите от тези на мъжете. За България разликата е близо 129 лв. или 23.7%.

Жените имат 20% по-нисък шанс за работа в сферата на високите технологии, а това означава е още разтваряне на ножицата при новите професии, които ще се наложат на пазара на труда.