Emergency Alert, или иначе казано "Сигнал за тревога", масово бе получен на мобилните телефони, които са на оператора "Виваком". Съобщението бе придружено с вибрация и силно пищене.

Проверка на News.bg показва, че малка част от мобилните телефони на други оператори са получили подобно съобщение, но придружено с надпис "Сигнал от президента".

Екипът ни се свърза и с централата на МВР, откъдето ни пренасочиха към ГДБОП. Оттам уточниха, че нямат информация какво представлява този "Сигнал за тревога" и не са били предупредени за неговото пускане.

ГДБОП са предали постъпилите сигнали към отдел "Киберсигурност", откъдето се очаква информация чак утре. Към момента не е ясно и дали това е официална система за предупреждение и дали при отваряне на известието би могло да навреди на мобилните телефони.

При обаждане на официалния номер на мобилния оператор автоматично се пуска записано съобщение, което гласи: "Във връзка с получените известия за опасност на мобилните телефони, Ви уведомяваме, че беше извършен тест на системата за ранно известяване при бедствия и аварии".

Защо обаче клиентите на оператора не бяха предупредени за предстоящия тест на системата, а трябваше да стотици хиляди хора да бъдат подложени на ако не паника, то първичен стрес, вероятно и от "Виваком" нямат отговор на този въпрос.

Снимка 640205

Източник: news.bg

Както се вижда от снимката, съобщението е придружено и с линк към сайт за повече информация. При опит да бъде получена обаче, се оказва, че сайтът е недостъпен.

Снимка 640206

Източник: bg-alert.bg

Малко по-късно сайтът вече работи, като в него излизат съобщения, информиращи, че системата е в период на тестване.

Снимка 640214

Източник: bg-alert.bg

Във фейсбук профила си Божидар Божанков от ПП/ДБ коментира масовото известие на телефона си от BG ALERT - системата за ранно известяване, която се внедрявала в момента по думите му.

Божанков уверява в три неща:

  1. Всичко е наред, няма опасност, това е само тестово съобщение
  2. Крайно време е да имаме таква система, която е много полезна при бедствия и е много добре, че МВР я внедрява.
  3. МВР трябва да подобри процеса по тестване (особено в продукционна среда). "test test" не е добро съобщение.

От тази информация излиза, че всъщност МВР би трябваро да са запознати със системата и тя не е нещо ново. Откъде произлиза цялото разминаване, предстои да разберем.

Около 45 минути след самия сигнал, от МВР разпратиха следното съобщение: 

Във връзка с подготовката на системата BG Alert един от мобилните оператори - Vivacom или по-точно от ангажирания с въвеждането на системата BG Alert изпълнител, e пуснал ТЕСТОВО съобщение към абонатите. Съобщението не е координирано с МВР и няма връзка с конкретно събитие. 

От Виваком обясниха, че не те са виновни:

По време на тестове за автоматично изпращане на съобщения от системата БГ-алърт към Министерството на вътрешните работи, която се внедрява в момента, системен интегратор е изпратил тестово съобщение към абонатите на Vivacom, за което ние не бяхме уведомени.

От мобилния оператор се извиняват за причиненото неудобство и вярват, че възложителят на системата ще вземе необходимите мерки, за да не бъде всяван смут в населението

Операторът ще продължи да работи с институциите за внедряване на необходимата система по уведомяване, като ще настояват за по-добри процедури за оповестяване.

Истинското тестване на системата за ранно известяване BG-ALERT ще се провежда по график и започва на 7 ноември в Габрово. Това заяви директорът на пожарната гл. комисар Ангел Джартов пред БНТ. Полученото по-рано тази вечер известие е техническа грешка на изпълнителя на поръчката. 

"От известно време работим по въвеждането на BG-ALERT, така че нашите съграждани да получават информация в случай на опасност. От наша страна започваме официалните тестове съгласно утвърдения график. Преди да станат факт тези официални тестове, се извършват вътрешни. Изпълнителят на софтуера погрешка е въвел съобщението да се извърши не в тестова, а в реална среда. Това не е грешка на МВР, нито на пожарната", поясни Джартов.

След 21.30 часа на сайта bg-alert.bg бе публикуван и график, по който ще се провежда тестването в различните области на страната.

  • 07.11.2023 г. (вторник) - за област Габрово
  • 14.11.2023 г. (вторник) - за области Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен
  • 15.11.2023 г. (сряда) - за области Велико Търново, Разград, Русе и Силистра
  • 16.11.2023 г. (четвъртък) - за области Варна, Добрич, Търговище и Шумен
  • 21.11.2023 г. (вторник) - за области Бургас, Сливен, Стара Загора и Ямбол

    22.11.2023 г. (сряда) - за области Благоевград, Кюстендил, Перник, София и Софийска област

  • 23.11.2023 г. (четвъртък) - за области Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Хасково
  • 29.11.2023 г. (сряда) - национален тест в цялата страна.