Морската вода на варненските плажове не крие риск за здравето на хората, показват последните изследвания на районната здравна инспекция.

Припомняме, на 27 юни служител от Централния плаж във Варна алармира, че нефтените петна са достигнали на 100-150 метра от варненските плажове.
Петната са вследствие на разлив в района на корабостроителницата, за чието ограничаване работят четири нефтосъбирача под ръководството на ИА "Морска администрация".

Всяка година от началото на май до края на октомври се вземат проби от морето по варненското крайбрежие, които се подлагат на микробиологичен и химичен анализ, припомня БНТ.

Всяка седмица се изследва водата на 23 места по крайбрежието. Резултатите от химичния анализ се получават в рамките на един ден, докато за микробиологичния са необходими най-малко 5 дни.

"Последните проби показват, че водата отговаря на задължителните норми и по нашата наредба, и по европейската директива, което означава, че водата е безопасна." - увери д-р Веселина Божилова, главен инспектор в РИОКОЗ-Варна.

Риск от инфекции крият предимно фекалните замърсявания. Те са опасни най-вече за малките деца и за хора със слаба имунна система.

Заради непрекъснатото застрояване и малкия капацитет на канализацията в централната част на Варна, отпадни води често се изливат в морето до южния плаж. Той води класацията за най-замърсени брегови ивици в доклад на Европейската комисия.

Въпреки това той продължава да е един от най-посещаваните.

Единственото решение на проблема с южния плаж е в построяването на нова помпена станция, което започва през есента.