"Министерството на околната среда и водите е действало не прибързано, а твърде бавно с решаването на проблема за закриване на сметища и извозването на боклуците към други райони".
Това заяви кметът на Ловеч Минчо Казанджиев, като представител на Националното сдружение на общините, цитиран от БНР.

Той посочи, че проблемът е заложен още в преговорния процес, като припомни, че Румъния е договорила по-дълъг срок за използването на старите си депа за отпадъци до 2014 година.

България необосновано е поела ангажимент за закриване на депата от 16 юли при положение, че те са годни за използване до 2012 година. Държавата трябва да дофинансира общините за разходите за извозването на боклука, каза още Минчо Казанджиев

"Остават 60 депа, които ще могат да работят, ниско рискови и средно рискови депа, и това е глътка въздух за всички наши общини. Съвсем малка част от отпадъците и то от най-рисковите общини ще бъдат извозвани", обясни Казанджиев.

"Цената на такса „Смет" уверявам ви, ще бъде драстично увеличена особено за общините, които ще извозват до по-далечни и аз искам нашите съграждани, българските граждани да знаят това," подчерта още кметът на Ловеч.