Разкомплектоването на автомобил в частен имот да бъде санкционирано, без санкцията да може да пада в съда. Това предвиждат нови предложения за промени в Наредбата за излезлите от употреба моторни превозни средства.

Постановлението на правителството е предложено за обществено обсъждане в следващия месец.

С промените отпада правилото, че за отпадък ще се счита МПС, престояло именно "върху държавна или общинска собственост" три месеца след прекратяването на регистрацията. Вносител на промените е МОСВ. От ведомството поясняват, че така формулираният текст води до падане в съда на наложените наказателни постановления на частни лица.

Понастоящем съдът приема, че в частен имот извършваната дейност не е разкомплектоване.

Практиката показва, че нарушенията се извършват в части имоти от лица без нужното разрешение по Закона за управление на отпадъците.

От екоминистерството допускат, че на по-късен етап собственикът на вече негодно за употреба и дерегистрирано МПС може и да го продаде на друго лице, което на свой ред да продаде годните за употреба части и компоненти, а негодните да изхвърли на неразрешени за това места, което води до образуване на сметища.

Други предложения скъсяват на два месеца срока за определянето на излязло от употреба МПС за отпадък.

В момента този срок е три месеца от прекратяването на регистрация. Предлага се за отпадък да се считат и МПС-та с липсващи и/или увредени основни компоненти, което ги прави негодни за движение.

По данни на МВР през 2023 г. са били дерегистрирани малко над половин милион МПС-та. Около 400 000 от тях са автомобили. Следват ванове и пикапи, камиони и автобуси.