След драстичния спад на продажбите и затворените книжарници по време на извънредното положение издателите и книжарите предлагат на любителите на словото отново да се срещнат на пролетното изложение на книгата пред НДК.

На 1000 квадратни са се разположили 110 издателя и книжаря, което е около 90% от работещите в сектора.

А читателите могат да си изберат между 14 000 заглавия, с които да прекарат едно вълнуващо лято, въпреки ограничения, страхове и неприятности.

Здравната криза, както и последствията от нея, са се отразили драстично на пазара на книги. Спадът на оборота е между 50 и 70% въпреки сериозната организация и онлайн продажбите, обясни за news.bg Десислава Алексиева, член на УС на Асоциация "Българска книга".

До 70% спад на продажбите на книги по време на кризата, отчитат книгоиздатели

До 70% спад на продажбите на книги по време на кризата, отчитат книгоиздатели

Според проучване на Асоциация "Българска книга" основната причина е затварянето на книжарниците и печатниците

Най-малък спад има в продажбите на книги за деца, при които около 80% от оборота е запазен въпреки извънредното положение. Също по-малък спад има при художествената литература, но не и при пътеписите и книгите за пътувания.

От Асоциация "Българска книга" не очакват пролетното изложение да може да компенсира ниските температури в сектора, както призна Алексиева, но би могло да "размрази" малко атмосферата, като издателите правят с усмивка подарък за своите приятели.