Електронен регистър на МРРБ съхранява наименованията на българските географските обекти, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

В интернет може да се направи справка за имената на селищата и географските обекти в Република България и промените им в исторически аспект.

Електронен регистър към Агенцията за геодезия, картография и кадастър показва местоположението на селища и местности, по географските им или старите им имена в България.

Към днешна дата Регистърът на географските наименования в България съдържа подробна и актуализирана информация за 259 000 географски обекти в страната. Регистърът се поддържа от Агенцията за геодезия, картография и кадастър (АГКК). Той е създаден съгласно Закона за геодезията и картографията.

Целта на регистъра е да се установят географските имена, регистрацията им и създаването и поддържането на база данни за тях, включително и транскрипцията на чуждите географски имена.

Регистърът е изключително важен и за описанието на географските имена в качеството им на културно-исторически обекти. С него туристите лесно и бързо могат да се информират за местонахождението на даден обект, който е известен на местното население със старото си име, но фигурира в официални справочници с друго.

Полезен е и за установяването на наследствени имоти, както и за справки за местности, останали с име, което не се ползва от съвременните поколения. В много от имената на селища, планини, местности, езера и реки се съдържат истории, свързани с българският бит, виждания, явления, вярвания, които се пазят в езиковата памет на общността и представляват важна част от историческото и културно ни наследство. Те са свързани с историческата памет на народа, на различните общности и с това присъстват в днешния социален живот.

В базата данни освен актуализирани наименования на географски обекти за всяка местност се съдържат данни и за транслитерация на имената им; алтернативно или старо име на обекта; местонахождението му по населено място, община, орографски обект, речна система; принадлежност на географския обект, административна принадлежност или принадлежност на теренните и туристически обекти към съответния орографски обект (релефна форма) или система, или хидрографски обект или система.

Отразени са също принадлежността на селищни образувания, квартали и махали към населено място; на теренните и туристическите обекти към съответния орографски обект или система, принадлежността на хидрографския обект (реки, езера и язовири) към съответната речна система, източникът, от който е извлечено името.

Там са указани и принадлежността на географския обект, административна принадлежност или принадлежност към по-голям орографски или хидрографски обект, или система, Координати на точка в обекта в Българска геодезическа система и др. специфична информация.

Чрез регистъра се обезпечава еднаквост и устойчивост при употребата на имената на географските обекти, тяхното съхранение, своевременна актуализация - проследяване на промяната на имената в исторически аспект на едни и същи обекти, както и архивиране на тази информация. Освен чисто практическа, поддържането на регистъра има и значителна културологична стойност, тъй като в процесите на културно, икономическо и социално сближаване между страните в съвременния свят, географските имена са носител и на националната идентичност и родната култура.

Уеб порталът позволява на потребителите да правят справки и да търсят географски имена по различни критерии и характеристики, т.е. по всички данни в регистъра, като се визуализират намерените резултати от търсенето и дава възможност за тяхното предоставяне както в KML формат, така и във формат JSON на български и английски език. Това е в съответствие с изискванията по Директивата на ЕС INSPIRE.

Регистърът е създаден по проект на АГКК за надграждане на съществуващи информационни системи и развитие на е-услуги. Той е достъпен през електронната страница на агенцията: http://geonames.cadastre.bg/ и е отворена база данни за българските географски имена. Данните по INSPIRE пък са достъпни в КАИС портал https://kais.cadastre.bg/bg/Map.