Нови правила за управление на етажната собственост целят да се гарантира по-качествената поддръжка на сградния фонд и да се въведат механизми на контрол за професионалните домоуправители.

Предложенията ще са част от измененията и допълненията в Закона за управление на етажната собственост, по които Министерството на регионалното развитие и благоустройството стартира обществен дебат. Те могат да се подават до 15 април на електронна поща zues2019@mrrb.government.bg и ще бъдат обсъдени при подготовката на изменения в закона.

Целта е да се постигне по-голяма прецизност, както по отношение на правомощията и задълженията на етажната собственост, така и относно осъществяването на контрол при изпълнението на тези задължения. Ще се прецизират правата на общото събрание на етажната собственост и задълженията на собствениците на самостоятелни обекти и ползвателите в сградите в режим на етажна собственост.

Професионалните домоуправители искат затягане на наредбите

Професионалните домоуправители искат затягане на наредбите

47% от всички жилищни сгради в страната са с режим на етажна собственост

Предвижда се да се засили ролята на публичните власти чрез увеличаване на правата и задълженията на местните власти в контрола по прилагането на закона, което ще помогне за по-доброто управление на сградите в режим на етажна собственост.

Ще бъдат преразгледани правилата за формиране на дължимите суми за поддържане и управление на общите части в етажната собственост за справедливото им разпределение.

Една от идеите е да се въведе регулиране на отношенията при управлението на етажната собственост от различен характер - сгради със смесено предназначение (жилища, офиси, търговски площи), комплекси от затворен тип и ваканционни комплекси.

Българите живеят в пренаселени домакинства при 1,2 млн. необитаеми жилища

Българите живеят в пренаселени домакинства при 1,2 млн. необитаеми жилища

Необитаемите жилища в България са 1 220 416, което прави 31,40%