Министерският съвет на Република България одобри проект за изменение и допълнение на Закона за българското гражданство. Сред основните промени е въвеждането на задължително владеене на българския език за лица с български произход, които желаят да придобият българско гражданство.  Това изискване важи и за лица, чийто родител е придобил българско гражданство, информира Правителствената информационна служба.

Също така, законопроектът предвижда невъзможността за освобождаване от гражданство на лица с наказателни производства или непогасени финансови задължения към държавата.

Предвидени са и мерки за отмяна на натурализацията при действия, умишлено уронващи престижа на Република България, на българските институции и национални интереси чрез реч на омраза или при извършване на действие от омраза срещу българската държава, нейни граждани и/или български общности в чужбина.

Предложението включва и преустановяване на дейността на Консултативния съвет при Изпълнителната агенция за българите в чужбина.

Връчването на удостоверения за придобиване на българско гражданство да става на тържествена церемония, която ще се провежда в Министерството на правосъдието или в дипломатическите и консулски представителства на Република България в чужбина.

Съпругата на Кирил Петков вече е с българско гражданство

Съпругата на Кирил Петков вече е с българско гражданство

Линда Петкова се похвали, че вече може да гласува