"Визия за развитие на човешките ресурси в социалната сфера" е предложена на обществено обсъждане. Това стана ясно от публикация на Министерството на труда и социалната политика (МТСП).

Чрез нея предвижда да се въведе изискване за висше образование като задължителен минимум за заемане на длъжността "социален работник", както и за другите основни специалисти в социалната система, които работят директно с деца и семейства, хора с увреждания, възрастни хора и други групи в риск от социално изключване.

Предвижда се висшето образование за социалните работници да е от областите социални, стопански, правни, хуманитарни, педагогически науки. Като алтернатива за част от служителите, които нямат висше образование, ще се въведе изискване за професионален опит.

Данни от проучвания показват, че към момента 41% от работещите в услугите са завършили "Социални дейности" или "Социална работа", а 15% - "Социална педагогика". В същото време огромното мнозинство от заетите в системата смятат, че заплащането е ниско спрямо натовареността. На това мнение са 85% от анкетираните, а 15% са на противоположното.

Като слаби страни на системата за социално подпомагане са посочени липсата на стандарти за натовареност на социалния работник, понижено качество на извършваните услуги като следствие от огромния обем работа, доминирана от тази с документи, за сметка на същинската социална - с клиенти.

В горепосочената визия се предвижда възнагражденията да зависят от вида услуги - общодостъпни или специализирани, като се отчете спецификата на целевата група, за която се полагат грижи - дали това са хора в невъзможност за самообслужване, или става въпрос за такива с агресивно и проблемно поведение, или за хора с увреждания.

Увеличение на заплатите на социалните работници ще има, увери Шалапатова

Увеличение на заплатите на социалните работници ще има, увери Шалапатова

Според социалния министър бюджет 2024 е инвестиция в хората