Във връзка с продължаващия до 24-ти юни т.г. Свещен месец Рамадан и повишени нива на терористична заплаха в редица страни, Министерство на външните работи на Република България препоръчва на българските граждани, които възнамеряват да пътуват през посочения период или се намират на територията на други държави, да проявяват повишено внимание при посещението на религиозни церемонии, храмове и паметници. Следва да проявяват постоянна бдителност, особено на места с големи струпвания на хора, като: централни градски части, градски транспорт, гари, летища, концертни зали, туристически и търговски центрове и други.

Като напомня, че в страните от мюсюлманския свят е важно да се проявява уважение към традициите, нормите на поведение и съществуващите ограничения в периода на празника, МВнР препоръчва на пътуващите в чужбина български граждани:

Да се съобразяват в максимална степен с въвежданите допълнителни мерки за сигурност в страната на пребиваване, както и да следват стриктно препоръките на местните власти в тази насока.

Да следят внимателно всяка информация, свързана със сигурността, в местните средства за масово осведомяване.

Да не обсъждат публично, на висок глас, религиозни въпроси или да водят религиозни спорове, да се съобразяват с повишено внимание с местните традиции и порядки по отношение на облеклото и поведението.

Предварително да се снабдят с координати на най-близкото задгранично представителство на България и/или на друга страна член на Европейския съюз;

Да се информират предварително от страницата на МВнР, на адрес www.mfa.bg, за общите препоръки за пътуване и особеностите на дестинацията, която смятат да посетят, както и за свързаните с нея рискове за сигурността и поведение при евентуални кризисни ситуации.

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации се приемат денонощно в МВнР от дирекция "Ситуационен център" на: тел. +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56, е-mai: crisis@mfa.bg, както и на дежурните телефони и електронна поща на българските дипломатически и консулски представителства.

При планирани пътувания зад граница се препоръчва на българските граждани да се възползват от възможността за регистрация при пътуване в чужбина в електронната система на МВнР: www.mfa.bg/120/patuvamza