С плакати "Не на престъпниците" и "Възродителният процес е в ход" над 100 мюсюлмани от Хасково и региона протестираха по централните улици на града.

Недоволството им е насочено срещу решението на Върховния касационен съд да възстанови като главен мюфтия на България Недим Генджев.
Мюсюлманите настояват да бъде легитимиран изборът на Мустафа Хаджи, направен на конференция миналата година.

Припомняме, протестно шествие имаше в началото на месеца и в София, след като стана ясно решението на ВКС.

В центъра на Хасково бе прочетена декларация, която твърди, че възстановеният от съда Недим Генджев е участвал активно във Възродителния процес и е бил близък до бившата Държавна сигурност.

По времето, когато беше главен мюфтия Генджев е продал вакъфски имоти, което по нашите закони е недопустимо, заяви още районният мюфтия на Хасково Басри Еминефенди.

Представители на протестиращите мюсюлмани заявиха още, че с позицията си държавата иска да отслаби мюсюлманската общност в България и да постигне разцепление, подобно на двата синода в Православната църква.

На митинга на мюсюлманите днес присъства и депутатът от ДПС Гюнер Сербест. Това, което става, ще бъде докладвано на парламентарната група. ДПС няма позицияв момента, но ще обсъди проблема на електората, заяви той.

Протести срещу връщането на Недим Генджев като председател на Висшия мюсюлмански духовен съвет имаше и в област Силистра. Представители на джамийските настоятелства се събраха в Дулово.
В Шумен в протестния митинг пред Томбул джамия участваха всички имами, ръководства на мюсюлманските настоятелства и мюсюлмани от областта.