Столичните пътища са проходими - почти без проблеми, при зимни условия.
Повечето тротоари в София обаче остават снежни, на места и заледени, показа проверка на екип на news.bg.

Припомняме, вчера столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви, че над 160 снегорина работят в София за безопасността и на шофьори, и на пешеходци. Въпреки това обаче има хора, които се оплакват от заснежени улици, а в социалните мрежи вече де родиха вицове от рода на: "Ако видиш снегорин, го пипни за късмет/пожелай си нещо" и „Снегорините са като извънземните – всички знаят, че съществуват, но никой не ги е виждал”.

Нападнаха шофьор на фадрома във Варна докато чисти снега

Нападнаха шофьор на фадрома във Варна докато чисти снега

С бухалка повредили машината

От днес се очаква да започне почистването на вътрешнокварталните улици там, където те са по-стръмни. За момента столичният кмет Фандъкова не възнамерява да харчи пари за чистене във всички квартали.

Видински общинари обвиняват местната власт, че не се справя със снега

Видински общинари обвиняват местната власт, че не се справя със снега

Ситуацията била бедствена, според тях

Въпреки призива на кмета граждани да чистят снега пред домовете си, а фирмите - пред офисите си, масово столичните тротоари, за които не отговаря общината, са покрити със сняг и лед.

В тон с очакванията, екипът ни така и не видя нито един "късметлийски" снегорин, но попаднахме на един-единствен гражданин, който разчистваше пътя пред блока си.

Пред News.bg от Института за спешна медицинска помощ "Пирогов" съобщиха, че от 8 сутринта на 4 януари до 15 часа днес през травматологичните кабинети са преминали над 170 души. Те са се наранили при падане върху заснежените тротоари. Възрастовата граница на пострадалите е между 18 и 80-годишни.

Част от приетите са оперирани, на други им предстои операция. Травмите са предимно с чупене на ръце, на рамо, подбедрици. Дежурните травматолози съветват хората да не излизат рано сутрин и късно вечер, когато е заледено. Възрастните хора да ползват помощни средства или придружител.

Припомняме, днес по-късно се очаква отново да завали сняг.

Екипите на Столичния инспекторат са издали 680 глоби за непочистени тротоари. Това обяви директорът на инспектората Веска Георгиева, цитирана от БНР. Сигнали за опасни ледени висулки не били получавани. Георгиева обясни, че ледените висулки по частните сгради са отговорност на собствениците или ползвателите на сградата, която е етажна собственост.