Преди дни читател на News.bg ни сигнализира в писмо до редакционната ни поща за, ако не нередности, то неудобства в Архитектурно-музеен резерват "Царевец", които развалят впечатленията на туристите от може би едно от най-значимите и с дух исторически места в България.

Ако обобщим недоволството на нашата читателка, то се дължи на - недостатъчно обяснителни табели, включително за работно време, недостатъчно тоалетни, включително те се заплащат въпреки платената входна такса, както и на опасни и рискови за туристите места. Публикувахме накратко сигнала на читателя ни, но се почувствахме задължени да потърсим истината от стопаните на архитектурния паметник.

И без да искаме да поставяме акцент върху тоалетните, колко и какви са и дали струват 20, 50 или 100 стотинки, не може да не направи впечатление, че получихме различни и дори противоречащи си отговори, на едни твърде елементарни въпроси. Едните отговори от община Велико Търново, другите от Регионален исторически музей - Велико Търново. Община Велико Търново от 2014 г. стопанисва и упражнява прекия контрол над културния обект, като в управлението участва също и РИМ- Велико Търново.

Първоначално позиция относно казуса получихме от общината, към която и отправихме запитванията си. Малко по-късно обаче получихме отговори и от РИМ- Велико Търново, които обаче се оказа, че се разминават с тези на общината. От музея уточниха, че през 2015 г. община Велико Търново е предоставила Архитектурния резерват "Царевец" за стопанисване и управление на РИМ- Велико Търново.

Тоалетните

Припомняме, че един от съществените проблеми, за който ни сигнализира посетител на "Царевец" и наш читател бе, че ползването на тоалетната на територията на обекта се заплаща отделно, както и че в конкретния случай помещението е било заключено и на практика - неизползваемо. Дори и срещу заплащане.

От пресцентъра на община Велико Търново опровергаха това твърдение, че е нужно заплащане, но потвърдиха, че работното време на тоалетните е ограничено през зимния сезон, тъй като при температури под 0 градуса има риск от замръзване на водопроводите. За решение на въпроса са поставени химически тоалетни на входа на крепостта и предстои поставянето на допълнителни такива.

РИМ- Велико Търново обаче предостави по-различна информация, която сочи, че всъщност тоалетните се заплащат по 1 лв. в периода 1 април-30 ноември, като съответно през останалото време са безплатни, а достъпът до тях е осигурен в рамките на работното време.

Заключени

Друг отчетен минус в сигнала на посетителката бе, че тя и други туристи са се оказали заключени в обекта след края на работното му време. За това обаче не могла да съобщи на уредниците поради факта, че на табелите липсвали посочени телефони за информация или връзка със служител.

По съответния казус от пресцентъра на общината изясниха, че още на входа на крепостта всички посетители се информират за работното време. Освен това 60 минути преди края на работния ден по аудиоуредба, чиито говорители са разположени на територията на целия архитектурно-музеен резерват, се пуска аудиоклип на български и на английски език, в който е упоменато кога и в колко часа се заключва крепостта. А телефонните номера са посочени както на информационните табели в крепостта, така и на сайта на Регионален исторически музей - www.museumvt.com, допълват от общината.

Отново разминаване срещаме обаче в позициите на двете институции, като от РИМ- Велико Търново признават, че табели с телефонни номера на служители на музея не са поставени. Като причина за това посочват, че работно време на обслужващия персонал приключва едновременно с това на резервата, а при необходимост посетителите следва да ползват националния телефон 112. В обяснението си от музея започнаха и сами да си противоречат с твърдението, че един час преди края на работното време продажбата на билети се преустановява, а в същото време през последния час от работата на касата закупуващите билети посетители се предупреждават от касиера и охраната за часа, в който резервата се заключва. Изводът, който правим от представената информация е, че:

  1. Работното време на служителите е същото с това на крепостта
  2. Билети не се продават, когато остава един час до края на работния ден
  3. През последния час от работата на касата, посетителите се предупреждават от служителите кога работния ден приключва

Но нали касата работи до часа, в който приключва работа и АМР "Царевец"? Хем не се продават билети, хем закупуващите се предупреждават.

Същото било изписано и на двуезични табели на кабините на касата и охраната, а работното време за експозициите и обектите е посочено в официалния сайт на РИМ - Велико Търново и ФБ, допълват още от музея.

Попитахме и как се процедира при заключени туристи след края на работния ден? От пресцентъра на общината ни увериха, че подобни случаи са изключителна рядкост и допълниха, че ежедневна практика е, крепостта да се заключва след излизането на последния влязъл турист. Все пак при подобен сигнал, веднага след подаването му се изпраща служител да отключи Първа порта. От общината не конкретизираха как посетителите подават въпросния сигнал обаче. Е, от РИМ-Велико Търново ни разясниха, че туристите се свързват с тел. 112, които от своя страна уведомяват охранителната фирма, осигуряваща сигурността на обекта през нощта, а техен мобилен екип отваря заключените посетители.

Сигурност

Екипът на News.bg се заинтересува и до каква степен е обезопасен Архитектурният резерват "Царевец", тъй като и по този въпрос имаше съмнения в сигнала, изпратен до нас.

От пресцентъра на община Велико Търново посочиха, че са налични ясно очертани туристически алеи и маршрути. Налице са и предупредителни надписи и знаци, които призовават туристите да се не качват на самата крепостна стена и информират за опасност. Считат това за достатъчно като обезопасяване и разчитат на съвестта и разума на хората. Не би било редно служителите да "охраняват" туристите по време на посещенията им, допълват още в позицията си.

По този въпрос общината и РИМ-Велико Търново постигат известен задочен консенсус, като от музея също са на мнението, че резервата е обезопасен във възможната степен, като са поставени предпазни парапети на част от съоръженията. На различни места, най-вече по частично реставрираните фортификационни съоръжения, са поставени 20 табели за опасност с двуезичен надпис и графични символи, посочват още от РИМ- Велико Търново. По данни на музея на 6 места са поставени и двуезични стационарни табели с 10 "Препоръки за безопасно посещение на АМР "Царевец", а листовки в яркожълт цвят със същите препоръки, отпечатани на български, румънски, немски, руски, испански, френски и английски езици, се раздават на посетителите, като годишното им количество е 30 000 бр. Безопасността се следи от обслужващия персонал, а основната грижа остава в ръцете на всеки един посетител, допълват още от Регионалния исторически музей - Велико Търново.

Коя институция е по-наясно със състоянието и работната дейност на крепостта "Царевец" могат единствено предишни и бъдещи посетители да преценят. Все пак остава загадка за нас защо присъства подобно разминаване в позициите на общината и Регионалния музей във Велико Търново, отговарящи за една от най-величествените крепости в България.

Царевец - между историческата гордост и разочароващите неуредици

Царевец - между историческата гордост и разочароващите неуредици

Читател на News.bg сигнализира за липса на тоалетни и адекватно обезопасяване