За серия от неуредици при посещение на Архитектурен резерват "Царевец" във Велико Търново сигнализира читател на News.bg.

В писмо, получено на електронната поща на редакцията ни, Димитрина Стефанова разказва за своето разочароващо посещение на историческия обект на 1 януари тази година, определяйки го като поредното недоразумение в родния туризъм.

Сред причините, които тя изтъква за негативното си впечатление, на първо място е въпросът с тоалетните на територията на крепостта, които са на разположение на туристите.

От една страна се оказва, че въпреки вече заплатената входна такса за посещение на обекта, ползването на тоалетната се заплаща отделно. Освен това, не е изрично указано какво е работното ѝ време, като при посещението на нашата читателка помещението е било заключено и на практика - неизползваемо. Едва след допълнително запитване към служителите на крепостта, на посетителите е било указано, че са поставени и химически тоалетни. Според Димитрина Стефанова обаче, за емблечатичен за България паметник, какъвто е Царевец, липсата на адекватен достъп до такива помещения е престъпно нехайство, което позори страната.

Зидовете на крепостта "Царевец" се рушат

Зидовете на крепостта "Царевец" се рушат

500 000 лева са необходими за реставрацията им

Като допълнителен минус тя откроява и липсата на посочени телефони за информация или връзка със служител на музея на входа или на територията на крепостта. Този пропуск тя е установила, след като част от туристите са се оказали заключени вътре в обекта след края на работното му време, но е нямало как това да бъде съобщено на уредниците.

Според читателката на News.bg е проблематично и обезопасяването на критичните места в крепостта. Тя не приема аргумента, че целта е автентичното представяне на историческия паметник и настоява за поне минимални мерки за обезопасяване, които едва ли биха нарушили съществено визията на Царевец.

Така туризъм не се прави, е тъжното заключение на Димитрина Стефанова.

Стадо овце падна от скалите на Царевец заради туристи

Стадо овце падна от скалите на Царевец заради туристи

Животните се подплашили и побягнали към пропастта