"Тежко беше положениенто навсякъде и е много усложенена метеорологичната обставнока, с много снеговалеж и много вятър почти в цялата страна".

Така Иван Досев, член на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" коментира на брифинг в ситуационния център заснежената пътна обставновка в страната.

Над 1 200 са снегопочистващите машини на терен за последните 24 часа, като бройката им се увеличава, стана ясно от въпроса на News.bg. Oт АПИ се надяват, че много бързо ще успеят да възстановят движението и всички действия, които се предприемат са с цел безопасност на хората.

В момента актуалната пътна обстановка е затруднена в областите Русе, Разград и Шумен. В Разград е ограничено движението за всички моторни превозни средства по всички републикански пътища. От АПИ са се опитали да ограничат и движението на тежкотоварните камиони с цел да се свърши работата и да се изчистят пътищата.

Затворени пътища и села без ток заради обилния снеговалеж

Затворени пътища и села без ток заради обилния снеговалеж

Близо 20 тира са закъсали на Прохода на Републиката

"За съжаление не се получи съвсем добре, защото освен, че беше много силен снеговалежът, имахме проблем и с неподчинение на водачи на тежките моторни превозни средства, които се опитват да заобикалят колоните", призна Иван Досев.

По думите му имало много голямо задръстване по пътя след края на АМ "Хемус" в посока Варна и особено Ловешка областа. Причината е силният снеговалеж и паднали дървета. Половината проблеми със закъсали коли са вследствие на многото навлял сняг и на недобросъвестни действия от страна на водачите.

Много тежкотоварни пътни превозни средства са спрени и на АПИ ще трябва по-дълъг период, за да ги пуснат отново в движение, след като бъдат разтоварени пътищата. "За наша радост почти всички пътища, с изключение област Разград са проходими при зимни условия", увери Иван Досев и допълни, че главните пътища са добре обработени и почистени.

Няколко трамвая блокираха на площад "Славейков"

Няколко трамвая блокираха на площад "Славейков"

Движението по няколко линии е преустановено

Всички проходи са в много тежко положение, като сред тях са Петрохан, Шипка и Проходът на Републиката са затворени.

От АПИ призовават водачите, ако имат възможност да отложат пътуванията си за утре като спазват разпоредбите на полицията.

Тежките пътно транспортни произшествия за изминалата нощ са около 30. Към настоящия момент няма тежки катастрофи, увери Владислав Павликянов от отдел "Пътна полиция" в Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП) във връзка с мерките, предприети от полицията.

По думите му хубавото е, че няма загинали във връзка с усложнената пътна обстановка в страната. През изминалото денонощие обстановката беше усложнена и всички екипи на пътна полиция са на терен. В случаи и при необходимост се ограничава движениети по молба на АПИ. Няма закъсали и бедстващи хора, увери Павликянов.

По молба на ГДНП е спряно движението в Русе и Видин на тежкотоварния трафик с цел - няма накъде да се поеме трафикът. "Има достатъчно наброй екипи на пътна полиция", подчерта той и допълни, че водачите трябва да спазват ограниченията, въведени от полицията.

Ако не се спазват правилата, санкцията е много висока - 1 000 глоба и три месеца без книжка. На въпрос на News.bg колко са екипите на "Пътна полиция" на терен в страната, Павликянов отбеляза, че всяка областна дирекция е извадила максимални екипи и където се налага, ще бъдат извадени допълнителни.

От АПИ ще направят всички възможно днес проходите в страната да бъдат отворени. За това от агенцията призовават водачите да ограничат пътуванията си поне за днес. От АПИ увериха, че Смолян е проходим с вериги и няма да се допусне градът да бъде затворен като миналата година.