След съвместни усилия на Националния осигурителен институт (НОИ), Пенсионния фонд на Украйна (ПФУ) и Посолството на Украйна в София в началото на юли бяха изплатени над 1000 украински пенсии в България за първото тримесечие на 2022 г. Това стана ясно от прессъобщение на НОИ, изпратено до медиите.

НОИ обяви, че е имало леко забавяне, причинено от затрудненията в доставката на пощенски пратки от Украйна. Сумата за изплащане на украинските пенсии за първото тримесечие на 2022 г. е постъпила по банковата сметка на НОИ още през април т.г., но изплащателният списък, съдържащ информация за конкретните суми, дължими на лицата, постъпи в НОИ едва в края на юни т.г. В списъка са включени пенсиите на 1047 броя украински пенсионери, като към момента са изплатени пенсиите на 1015 лица.

Споразумението между НОИ и ПФУ предвижда изплащателният списък за съответното тримесечие да се изпраща на компетентната институция на другата договаряща страна до 20-о число на последния месец на тримесечието, за което се отнася.

Така в последните 10 дни на юни т.г. НОИ е получил информация от ПФУ за изпращане на изплащателния списък с украинските пенсии за второто тримесечие на 2022 г., налична е и сумата за изплащане на пенсиите, но отново се чака постъпване на изплащателния списък. С оглед преодоляване на такива ситуации НОИ е отправил предложение до ПФУ за сключване на споразумение за електронен обмен на документи.

Увеличените пенсии ще се изплащат от 7 юли, увериха от НОИ

Увеличените пенсии ще се изплащат от 7 юли, увериха от НОИ

Еднократната ваксинационна добавка е от 1 юли