80 638 безплатни електронни винетки за хора с увреждания са предоставени през януари 2022 г., съобщава Агенция "Пътна инфраструктура".

Те са за над 7,8 млн. лв. и са за сметка на бюджета на Пътната агенция.

През настоящия месец изтича валидността на 37 701 безплатни електронни винетки, през март - на 19 176, а през април - 12 252.

Проверка за срока на валидност на е-винетките може да бъде направена на сайта на АПИ www.api.bg и на www.bgtoll.bg. Директният линк за проверка е https://check.bgtoll.bg.

Право на безплатна едногодишна е-винетка имат хора с 50% и с над 50% намалена работоспособност, както и семейства, които отглеждат деца с трайни увреждания. Правото е за един автомобил с мощност на двигателя до 160 к.с.

499 019 електронни винетки за над 35,5 млн. лв. са купени през януари 2022 г.

499 019 електронни винетки за над 35,5 млн. лв. са купени през януари 2022 г.

При неправилно вписани данни парите потъват в системата

Препоръчва се заявленията за подновяването на безплатните винетки да бъдат подавани при наближаване на крайната дата на валидността им. Те се подават в дирекция "Социално подпомагане" по настоящ адрес - лично, с писмо или по електронен път с електронен подпис. Социалните служби обработват документите в 7-дневен срок. Агенцията за социално подпомагане изпраща всекидневно обработените заявки на АПИ, която издава е-винетката в рамките на следващия работен ден.

При прехвърляне на собствеността безплатната е-винетка не следва автомобила. В тези случаи правоимащият трябва в срок до три работни дни да уведоми АПИ, за да може да получи нова безплатна винетка от АСП. Под прехвърляне на собственост се има предвид покупко-продажба на пътно превозно средство или бракуване на автомобил и прехвърляне на лицензирана фирма за разкомплектоване с договор. Когато автомобилът е бракуван и е оставен за съхранение в частен имот, лицето няма право да му бъде издадена нова безплатна електронна винетка до изтичането на първоначалната валидност.

Желаещите да им бъде издадена безплатна е-винетка чрез Агенцията за социално подпомагане могат да се свържат с центъра за обслужване на клиенти на Националното тол управление на тел.: 0700 10 876 или в писмен вид на e-mail: info@bgtoll.bg.