Наградиха военен, предпазил жена от ограбване. Началникът на отбраната ген. Андрей Боцев отличи старши сержант Цвятко Делков от 61-ва Стрямска механизирана бригада, съобщиха от Министерството на отбраната.

"Казват, съдбата обича смелите. Като началник на отбраната ще добавя - Българската армия обича смелите си и достойни воини!", каза ген. Боцев по време на церемонията за награждаването на старши сержант Делков. 

Военен защити дама от кражба в центъра на Карлово

Военен защити дама от кражба в центъра на Карлово

Военнослужещ от Сухопътните войски предотврати престъпление

"Военната професия е не само престижна и в нея трябва да се доказваме постоянно, но за всеки от нас тя е мисия! Трябва да изпълняваме своите задължения, да поддържаме висок морал, боен дух и подготовка, така че във всеки един момент да сме подготвени за всяка ситуация", каза ген. Боцев.

Старши сержант Делков получи бинокъл Б8x30 в присъствието на висшия команден състав на Българската армия. Генерал Боцев пожела на старши сержант Делков да продължава да прославя Българската армия и да издига нейния авторитет. "За мен това е най-нормална човешка постъпка", каза отличеният военнослужещ. "Не трябва да бъдем пасивни без значение дали сме под пагон, или сме цивилни граждани", заяви старши сержант Делков.

Старши сержант Цвятко Делков е на служба в 61-ва Стрямска механизирана бригада от 1999 г. По време на домашен отпуск, на 9 август 2019 г. около 12.00 ч. по обяд в град Карлово, той чува викове за помощ от беззащитна жена, която току-що е била ограбена. Военнослужещият реагира незабавно и успява да догони крадеца и да го задържи до пристигането на полицаите.

С бързата си реакция старши сержант Цвятко Делков на практика успява да попречи на крадеца да предаде на своите съучастници откраднатите лични вещи, документи и портфейл на потърпевшата.