Министър Джевдет Чакъров разпореди да се извърши незабавна проверка в Национален парк "Рила" във връзка със сигнали, че там са започнали дейности за изграждане на туристически и ски център.

Проверката ще бъде извършена утре и в нея ще участват представители на ръководството на парка и експерти от РИОСВ-София и дирекция "Превантивна дейност" на МОСВ.

Припомняме, преди дни екоактивисти алармираха, че на територията на парк "Рила" се извършват нерегламентирани строителни дейности.

Според тях от Паничище през хижа „Пионерска" към Седемте рилски езера се изгражда разширение на досегашния и се полагат основите за поставяне на лифт. В района има тежки машини.

Проектът „Супер Паничище" предвижда строителството на нови хотели и построяването на ски писти до Седете рилски езера, но все още не е одобрен. Участие в него има и община Сепарева баня.

До момента общината не е депозирала проект и не е стартирана никаква процедура, уведомяват от екоминистерството.

През февруари 2005 г. общината е представила в софийската екоинспекция общ устройствен план , предвиждащ изграждане на туристически и ски център "Паничище - Езерата - Кабул".

Тогава РИОСВ-София издава становище, че планът е изготвен в противоречие с нормативната уредба по околна среда и следва да се преработи.

Също така в отделно писмо на общината е препоръчано проектът да се съобрази с режимите и нормите на НП "Рила", определени от Закона за защитените територии и неговия план за управление, като бъде разработен алтернативен вариант. Оттогава община Сапарева баня не е депозирала документи за стартиране на процедура в РИОСВ-София.

Казусът ще се следи лично от министър Чакъров, който се ангажира да не се допусне никакво увреждане на НП "Рила".