Служители от българския център "Четири лапи" помогнаха при конфискуването и упояването на последните три циркови мечки в Сърбия.

Две от конфискуваните мечки, брат и сестра от вида кафява мечка на възраст около 12 г., са настанени в зоопарка в Белград, а третата, 10-годишен хибрид между кафява и бяла мечка - в зоопарка в разположения до границата с Унгария град Палич, съобщиха от организацията.

След като им оформят документите, се очаква четириногите актьори да бъдат настанени в парковете за мечки в Мюриц (Германия) и в нашия парк в Белица.

От 2009 г. в Сърбия действа забрана за използване на диви животни в представления. Въпреки това собственикът на цирк "Корона" от северозападния град Сърбобран е успял да задържи менажерията си от 24 диви животни. В нея освен трите мечки има и тигър, лъв, ягуар, макаци и вълци - всички те отглеждани при изключително неподходящи условия. В момента на конфискацията голяма част от тези животни не са били открити, като собственикът на цирка отказва да даде информация за съдбата им.

Екипът на "Четири лапи", състоящ се основно от служители на организацията от България, упои трите мечки и извърши преглед на общото им състояние на място. Според Димитър Иванов, управител на Парка за танцуващи мечки край Белица, общото състояние на мечките е добро, въпреки лошите условия, в които са прекарали последните години.

"Двете кафяви мечки са живяли в клетка с площ около 25 кв. м., като в резултат на травма преди време женската губи едната си предна лапа. Третият мечок, който е по-едър, още от пристигането си в цирка през 2006 г. е живял в самостоятелна клетка с площ от едва около 4 кв. м. Открихме сериозна травма на челюстта, в резултат на която е загубил част от зъбите и езика си. Очакваме освен физическите травми, животните да имат доста сериозни психически проблеми предвид тясната площ, която са обитавали. На всички мечки са взети кръвни проби, поставени са микрочипове и ваксина против бяс. Надяваме се скоро формалностите по оформяне на документите да приключат, за да може да приютим тези изстрадали животни в парковете на "Четири лапи", обясни Иванов.

Макар да няма офис в Сърбия, нашият център "Четири лапи" от години помага на животните в западната ни съседка, основно чрез представителството си в България. През 2009 г. последните три сръбски танцуващи мечки бяха приютени в парка край Белица. След наводнението от пролетта на 2014 г. международен екип на "Четири лапи" със силно българско участие оказваше помощ в засегнатите райони.