Първата група български антарктици от юбилейната 25-та експедиция вече са на Ледения континент, съобщиха БНР и БТА. Нашите изследователи са пристигални до базата "Свети Климент Охридски" на остров Ливингстън с чилийския кораб "Лаутаро".

Тази година снегът е много по-малко и полярниците са успели да влязат веднага в основната къща. Всички са добре, съобщи ръководителят на експедициите проф. Христо Пимпирев.

Моторните шейни работят и успешно е бил запален генераторът. Малко след като хората са слезли от кораба, времето се е променило, заливът е затворен и е било невъзможно лодките с хранителните провизии на групата да стигнат до брега, съобщи БГНЕС.

Затова в близките дни до оправянето на времето антарктиците ни ще разчитат за изхранването си на резервните запаси на базата, които в момента са 2 кг брашно, боб и леща. Капитанът на чилийския кораб "Лаутаро" е обещал, че корабът ще изчака, за да свали хранителните продукти за българите, макар да има стриктен график за снабдяването на чилийските бази в района. Ситуацията е добра, по думите на командира на базата инж. Йордан Йорданов.

Вероятно къщите ще могат да бъдат спасени и до края на сезона да се освободят от снега, който ги застрашаваше от срутване предишните години. Всички са добре, здрави и изпълнени с ентусиазъм да започнат предвидените дейности по юбилейната 25-та антарктическа експедиция.