"Върнете ни земята!" С това искане около 30 души се събраха на протест пред сградата на Народното събрание. Те настояват за премахването на преклузивния срок за възстановяване на земеделски земи. Митингът е озаглавен: "Не на земеделската мафия! Върнете ни правото да унаследим земята на нашите предци!".

Хората недоволстват от невъзможността да се сдобият със земи, които са тяхна собственост. Посочват, че при връщането на земите от 1991 г. имотите им са отишли в ръцете на други собственици. Протестиращите разполагат с нотариални актове и многократно са предявявали иск да получат земята си, както по юридически път, така и с намесата на омбудсмана Мая Манолова.

Голяма част от документите в архивите на Поземлена комисия липсват. Според тях, става въпрос за собственост, гарантирана с Крайовската спогодба, при която Румъния е задължена да върне на страната ни Южна Добруджа.

Протестиращите изразиха надежда, че исканията им да си възвърнат собствеността на земите, ще бъдат чути от депутатите.

Със спирането на закона от 2007 година никой не е успял да възстанови земеделските си земи, заяви един от организаторите на протеста Диян Георгиев от Сдружение "Да си върнем заграбената земя".

Сдружението обединява собственици на земеделски земи, придобити като наследство. Хората обаче не са могли да върнат земите си нито по административен, нито по съдебен път заради определения в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ) преклузивен срок.

Пред news.bg Георгиев посочи, че сдружението вече няколко години е поело инициативата за връщането на земеделските земи на хората. На 14 октомври 2015 година от сдружението депозират в деловодството на Народното събрание подписка с исканията си, подкрепена от 1 200 души от различни области в страната.

След като подписката бива неглижирана, на 29 май 2017 година сдружението за втори път депозира подписката си със същите искания. Междувременно организаторът посочи, че няколко пъти от сдружението са искали среща с земеделската комисия, внасяни са многократно жалби - както единични от членовете на сдружението, така и колективна жалба.

На 3 май тази година представителите на сдружението били поканени и изслушани в парламентарната комисия по земеделието и храните, където са представили аргументирано мотивите, на база на които преклузивните срокове трябва д бъдат променени. Изслушването обаче отново не дава резултат, което е и причината за днешния митинг.

"Това е, нямаме други искания. Нямаме никакви политически искания. Просто искаме да си върнем земеделските земи", увери организаторът.

Това е първият от много протести на земеделците, които не са получили правото да възстановяват земеделските си земи, заяви категорично Георгиев.

"Вероятно следващият протест ще бъде в рамките на следващия месец, когато съм сигурен, че ще се съберем и много повече хора", допълни той.

Протестиращите носеха плакати с надписи: "Не се ли накрадохте на чужди земи", "Не на земеделската мафия!".